Читај ми!

Вучић о плакети "Новости": Ово не доживљавам као лично признање, него као признање држави

Председник Александар Вучић примио је специјалну Златну плакету компаније "Новости" за подвиг године, истичући да то није лично признање, већ признање држави, која на набавку вакцина није гледала као на политичко питање, већ као на здравствени и животни проблем.

Како је наведено у образложењу приликом уручења, ове године специјална Златна плакета додељује се Србији, руководству и народу, за несебично пружену помоћ у вакцинама, за уточиште грађанима из региона и могућност да се бесплатно имунизују код нас.

"Србија је дочекала и пригрлила на десетине хиљада оних који су страховали за живот, показала несебичност и искрену жељу да поклањањем више од 239.000 доза вакцина против ковида 19 помогне државама у региону, уз 198.000 вакцинисаних грађана других земаља", наглашено је у образложењу.

Председник Вучић приметио је, цитирајући председника жирија Матију Бећковића, да се Србија већ годину и по дана, на велику жалост свих, "ћера" са коронавирусом, а "ћераћемо се још".

"Ово не доживљавам као лично признање, већ као признање држави, нашој Србији. А то је увек најнепопуларније, доделити признање било којем представнику државе", истакао је Вучић.

Зато је, каже, захвалан жирију, јер од Србија, примећује, не постоји ништа популарније, једноставније, лакше и лепше него увек бити против државе и пронаћи у њој кривца за све личне и групне проблеме.

"А држава је, ипак, она коју увек позовете кад вам је тешко, то је ваша држава, ви за њу издвајате новац, то су људи који морају да буду уз вас. Ми смо само радили свој посао", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је држава успела, јер је политиком незамерања једном делу света и избегавањем бестијалног додворавања другом, отворила врата за набавку вакцина за своје грађане.

"Били смо и данас смо успешнији од других", рекао је Вучић.

Вучић је, у свом обраћању, рекао да је држава тиме спасла неки кажу стотине неки хиљаде живота.

"Сасвим свеједно и да смо спасили само један живот, вредело је", истакао је он.

"Србија пружила руку пријатељства свима" 

Указао је да ова награда и признање јесте признање за све полицајце, војнике, да оно припада лекарима, али и вредним државним службеницима који су се борили да сваки нови контингент вакцина дође дан или бар сат раније како би више живота могло бити спасено.

"Када хвалимо оно што држава ради, сви се некако помало стидимо да је то тако. Није лепо, није популарно нешто добро рећи о својој држави. Увек сте популарни ако нешто лоше кажете о држави. Држава на ово није гледала као на политичку арену, већ као на нешто што је здравствени и животни проблем", поручио је Вучић.

Он је истакао да је Србија пружила руку пријатељства свима којима је била потребна, тако и некима који чак нису желели оберучке да је прихвате.

Вучић је подсетио да је држава Србија поклонила до сада 450.000 вакцина странцима на један или други начин.

"Ниједна друга земља, сем можда САД и Руске Федерације, није донирала другима, разуме се с изузетком највећих од свих – Кине. Спремни смо и даље да донирамо", најавио је он.

Указао је да та донација није безначајна ствар и нешто због чега треба да се стидимо, већ напротив, треба да се поносимо.

Подсетио је да је Србија и земљама ЕУ донирала не безначајне количине вакцина.

То, каже, не наилази на велику пажњу, јер постоји навика и обавеза да Србија мора бити та која треба да прими милостињу, и не може бити та која ће пружити солидарност великој заједници народа.

"Зато то чудо мора бити помало сакривено, а сви остали да се питају како су Срби успели и постарају да се то не понавља често, да не би постало правило у будућности", критиковао је он.

Захвалио је свима – од лекара, преко медицинског особља, спортиста, радника у култури, који су радили у тешким условима, ватрогасцима, полицајцима, војницима, који су и сами били заражени и изгубили живот, као и локалним властима и Влади Србије.

"Хвала свим институцијама, од 'Батута' до 'Торлака', које су све што су знале уложиле и показале да можемо да идемо у корак са светом и у нечему да будемо испред других, оних који су научили да будемо на репу, а они на челу", рекао је он. Свој говор је завршио речима да је покушао да покаже да није срамота поносити се добрим стварима и добрим делима, па макар представљали тако проказану и стигматизовану државу.

Oстали добитници

Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добиће Павле Гавура, храбри молер из Панчева који је ризикујући свој живот док је стајао на симсу терасе на деветом спрату, из пламена, из стана који је горео на десетом спрату, извукао петнаестогодишњу Мињу Драганић.

Жири је одлучио да Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг додели српским лекарима и медицинском особљу који су се храбро и посвећено борили против вируса корона.

Како се наводи у образложењу, њих 50 који су изгубили животну битку са вирусом корона, пре тога нису поклели пред умором, неизвесношћу, исцрпљеношћу, већ су даноноћно били битку против непредвидивог и опаког непријатеља.

Знајући за своје личне болести и да уколико се заразе короном неће преживети, више од 50 њих свесно је ризиковало своје животе и у борби за животе пацијената изгубило животну битку са вирусом корона те је зато жири одлучио да њих постхумно Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг.

Златну плакету ове године ће постхумно добити и пилот Светислав Вранић из Београда, који се јавио и у готово невероватним условима упутио у Кину по прву помоћ за борбу против ковида.

Авионом којим је пилотирао допремљени су респиратори, дезинфекциона средства, маске, а он је нажалост од последица вируса корона, преминуо.

Гимназијалац Марко Антић из Зрењанина, који је без двоумљења скочио у Бегеј да спасе осмогодишњу девојчицу, награђен је Златном плакетом за најплеменитији дечји подвиг.

Сребрне плакете биће уручене Александру Чановићу, пуковнику Радивоју Анђелковићу, Ивани и Зорану Обрадовић из Базела, Милошу Мијаиловићу и Радославу Марјановићу, полицајцима Николи Килибарди и Мирку Кешељевићу, Мирољубу Милановићу, Славољубу Ристићу, Роберту Милеском и Епархији пакрачко-славонској и народу Кућанаца.

Александар Чановић, апсолвент Медицинског факултета у Косовској Митровици, сребрну плакету је добио због његове свакодневне помоћи усамљеној старици у Приштини, баки Лепосави Стојановић, док је пензионер Радослав Марјановић Гаја помогао девојчици из Крагујевца да оде на лечење у САД тако што је новац од продаје наследства - 10.000 евра, уплатио за њено лечење.

Међу осталима, сребрну медаљу су добили и Ивана и Зоран Обрадовић који живе и раде у Швајцарској, а који су међу првима помогли Србији тако што су поклонили три респиратора, док је Мирољуб Милановић из Каоника награђен због оснивања хуманитарног удружења које несебично помаже децу, старе, сиромашне, а све то је учинио након трагичне смрти сина.

Епархија пакрачко - славонска и народ Кућанаца награђени су за обнављање и подизање светиња, док је Роберт Милески, који живи у Бечу, сребрну медаљу добио за донацију више од 100 рачунара српској деци на Косову и Метохији.

Жири, осим председника академика Матије Бећковића, чине директор Управе за сарадњу са дијаспором Арно Гујон, начелник ВМА Мирослав Вукосављевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, Веселин Јевросимовић, власник "Комтрејда", модна креаторка Верица Ракочевић, Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" и Недељко Крсмановић, директор Компаније "Новости".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво