Први уређај за рано откривање малигних обољења

Пуштен у рад ПЕТ-ЦТ апарат, хибридни уређај за рано откривање малигних болести и омогућавање ефикаснијег лечења. Ово је прва набавка ПЕТ-ЦТ апарата у Војводини и Србији и од изузетног је значаја за све болеснике који су морали да плаћају велике трошкове прегледа и путовања у најближим центрима у окружењу.

На Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици данас је пуштен у рад ПЕТ-ЦТ апарат, хибридни уређај за рано откривање малигних болести и омогућавање ефикаснијег лечења.

Вредност новог уређаја за позитрону емисиону томографију и компјутеризовану томографију износи 246 милиона динара и његову набавку у целости је финансирало Извршно веће Војводине.

Како је саопштено, ово је прва набавка ПЕТ-ЦТ апарата у Војводини и Србији и од изузетног је значаја јер су до сада болесници из Војводине и Србије на прегледе слати у најближе центре у Мађарској и Хрватској, уз велике трошкове прегледа и путовања.

ПЕТ-ЦТ технологија је током последњих година значајно променила онколошку, кардиолошку, пулмолошку и неуролошку дијагностику.

Компјутерска томографија омогућује детаљан анатомски приказ пресека људског тела, уз знацајно смањењу изложеност зрацењу.

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић том приликом је изразио задовољство што ће пацијенти из целе Србије моћи да се прегледају на Институту за онкологију Војводине.

"Захваљујући напредовању технологије, у медицини нарочито, достигнут је један висок ниво дијагностике, јер помоћу овог апарата рефлектују се генеративни облици болести", рекао је Пајтић.

Начелник Института Душан Јовановић рекао је да ПЕТ-ЦТ апарат разликује живо ткиво од мртвог, односно уместо залеђене слике омогућује да се види сваки део ткива и ћелије сваког органа.

"За неколико дана смо прегледали око 30 пацијената о трошку Института, али имамо чврста обећања од Републичког завода за здравствено осигурање да ће се преглед на овом апарату рефундирати инадамо се да ће се то испоштовати", рекао је Јовановић.

Према званичним подацима, у Војводини годишње од малигних болести оболи око 8.000 особа, а око 50 одсто становника Војводине се лечи од различитих обољења кардиоваскуларног или респираторног система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи