Преглед штампе (12. 02. 2009.)

Удар на четири мафије, Цветковић затечен Јеремићевим извештајем, «Пунто» већ поскупео 530 евра?!, Процес против Шешеља у ћорсокаку, неки су од наслова из дневних новина.

Удар на четири мафије

МИНИСТАРСТВА

Саветник у Министарству економије Драган Кокунешоски и начелник Одељења за развој Љубомир Јовановић, као и бивши саветник министра туризма Радивоје Пиргић, осумњичени су да су организатори осмочлане криминалне групе, која је ухапшена у уторак због малверзација око доделе кредита из Националног инвестиционог плана.

Полиција је шестомесечним оперативним радом, који је укључивао и видео-надзор и пресретање телефонских позива, утврдила да су још петорица функционера и предузетника чинили ланац давања и примања мита.

Никола Папак, саветник потпредседника Владе Млађана Динкића, каже да су у Министарству економије већ пола године знали да се против осумњичених води истрага и полицији је пружена сва потребна помоћ.

ВОЈСКА

Део ухапшених чланова криминалне групе, осумњичене за злоупотребе у Министарству одбране, у полицији је признао да је учествовао у малверзацијама којим је буџет државе оштећен за неколико милиона евра. С друге стране, остали ухапшени су на саслушању - ћутали. Сви осумњичени биће у четвртак приведени истражном судији Посебног одељења Окружног суда у Београду.

Тачан износ штете, број учињених проневера, као и коначан списак саучесника и корисника услуга, међутим, биће познат тек после ревизије послова доделе станова, пензионисања и наплате обештећења. Прве процене говоре да је екипа, коју је предводио пензионисани капетан ВЈ Драган Мојовић, оштетила државни буџет за више милиона евра.

ДРОГА И ФАЛСИФИКАТИ

Српска полиција задала је још један ударац криминалу хапшењем две организоване групе. Прва је похватана у Београду и Инђији, а терети се за бројна разбојништва, изнуде, трговину дрогом и крађу аутомобила. Двојици осумњичених за фалсификовање диплома, међународних возачких и саобраћајних дозвола, лисице су стављене у Крушевцу. Код њих је пронађен фотокопир апарат и пратећа опрема.

Хапшењу у Београду, у уторак око 16 часова, претходила је пуцњава која се сат раније догодила у Новој Пазови и филмска потера за револверашима. Обрад Пеић, Никола Јеремић, Марко Љубић и још четворица младића, припадника криминалне групе, напала су Мишу Попржена испред његове куће у Карађорђевој улици 170 у Новој Пазови. Повод за сукоб био је Попрженов дуг, наводно за наркотике, од 5.000 евра.

Јеремић је кренуо ка Пеићевој кући, која се налази у броју 178. Када је прошао поред дома Попрженових, добацио је Миши да треба да врати новац. После десетак минута, Обрад и Никола су позвали Попржена да изађе. Уследила је краћа свађа, а затим су двојица поверилаца почела да шамарају Мишу.

Када је Попрженов отац Остоја то видео, изашао је да одбрани сина. Нападачи се нису обазирали, па се отац вратио у кућу по пушку сачмару и запуцао. Делови сачме погодили су Јеремића у лице, а Томици Љубићу, оцу једног од нападача, окрзнули су главу.

Ту, међутим, није био крај сукоба. Тројица нападача су у помоћ позвала још четворицу другара, који су се довезли џипом "мицубиши". И они су запуцали, мада, срећом, никога нису ранили. Нападачи су се дали у бег, али су у Београду упали у полицијску замку.

Цветковић затечен Јеремићевим извештајем

Извештајем о свом и раду министарства на чијем је челу, који је саставио и послао премијеру Мирку Цветковићу, а затим и председнику ДС Борису Тадићу, шеф српске дипломатије Вук Јеремић не само да је претекао већ је и изненадио своје колеге из Владе. Иако су свесни најаве да ће се њихов рад оцењивати, како је то Тадић раније најавио, већина министара не зна треба ли, када и у којој форми да пошаље извештај.

За разлику од Јеремића и других министара из редова Демократске странке који имају обавезу да извештај пошаљу свом партијском шефу, министри који долазе из редова других странака владајуће коалиције требало би извештаје да пошаљу само на адресу премијера Цветковића. Међутим, у његовом кабинету није било могуће сазнати да ли је премијер чланове свог кабинета о тој обавези уопште обавестио.

- Рок за достављање извештаја не постоји. То заправо и није извештај, ради се о анализи рада сваког министра и министарства на чијем је челу, и они ће бити достављени на захтев премијера - речено нам је у кабинету министра Цветковића.

Већина министара са којима је „Блиц" разговарао тврди да о тој обавези не зна ништа и да им налог за слање таквог извештаја нико још није дао. Већина њих је на питање новинара „Блица" када ће послати извештај премијеру искрено запрепашћено одговорила да нису ни знали да ишта треба да се пише.

«Пунто» већ поскупео 530 евра?!

„Фијат пунто" још није почео да се производи у Крагујевцу, а већ је најављено поскупљење овог модела за 530 евра! Према незваничним информацијама, руководство „Фијата" је на последњем састанку са управом „Заставе" одредило цену од 7.830 евра за основну верзију „пунта", упркос најавама министра економије Млађана Динкића да ће овај аутомобил бити у понуди за 7.300 евра!

Председник Самосталног синдиката „Заставе" Зоран Михајловић каже за Прес да му није јасно због чега ће цена „пунта 188", који ће се само склапати у крагујевачкој фабрици, бити већа од првобитно договорене.

- Чуо сам незванично да „пунто" испод цене од 7.830 евра неће ићи. Ево, верујте да ни ми у синдикату не знамо да ли је реч о основном моделу „пунта" или о некој другој његовој варијанти. Претпостављам да Италијани на то гледају по систему „није ‘застава 10' исто што и наш ‘пунто'", па му повећавају цену. Заправо, треба питати министра Динкића због чега је причао о цени „пунта" ако она пре тога није ни била договорена, него ће се мењати кад год то падне „Фијату" на памет - истиче Михајловић.

Саветник директора Агенције за приватизацију Александар Љубић, ипак, тврди за Прес да се цена „пунта" неће мењати?!

- Нису тачни наводи који су се појавили у медијима да ће основни модел „пунта" произведен у Крагујевцу коштати 7.830 евра. На основу разговора са италијанским „Фијатом" и руководством „Фијата Србија" добили смо јасна уверавања да цена основног модела крагујевачког „пунта" остаје 7.300 евра. Уз могућност замене старо за ново грађани ће моћи да остваре попуст од 1.000 евра, па ће коначна цена тако купљеног возила бити 5.999 евра, како смо и најавили. Цена осталих верзија модела „пунто" зависиће од степена њихове опремљености - каже Љубић.

Подсећамо, министар Динкић је обећао да ће држава омогућити власницима аутомобила који немају еколошки евро-3 мотор да га, уз доплату, замене за нови „пунто", чија ће цена бити 5.999 евра. Министар економије објаснио је да ће толика цена за нови „пунто" бити могућа јер ће куповину држава субвенционисати с најмање 1.000 евра.

Процес против Шешеља у ћорсокаку

Јучерашњом (не)очекиваном одлуком да на неодређено време прекину суђење Војиславу Шешељу, судије Хашког трибунала дале су преко потребан „минут одмора" тужиоцима, којима је за извођење доказа против лидера Српске радикалне странке остало још само шест радних сати.

И шта сада, питали су се јуче посматрачи и новинари у судским холовима, али нико, укључујући и представнике тужилаштва и трибунала није имао одговор.

Да ли тужилаштво - које је Шешељ јануарском најавом да неће изводити доказе одбране довео у временски теснац - само „купује време" у нади да ће пронаћи нове, кључне сведоке или, пак, наговештава да би због „нарушеног интегритета" и „неправичности" поступка могло затражити ново суђење - за сада се не може разлучити.

У виду, при том, ваља имати и да Шешеља ускоро пред трибуналом очекује још једно суђење, по оптужници за непоштовање суда у којој се тврди да је у једној од својих књига открио идентитет заштићених сведока.

Као и прекид главног суђења, тај процес биће последица тврдњи тужилаштва да Шешељ од почетка поступка у новембру 2007. застрашује сведоке, на које је Шешељ узвраћао контраоптужбама да му тужиоци притисцима преотимају сведоке одбране.

Председавајући судија Антонети, саопштавајући одлуку о прекиду процеса, није се либио да Шешељу препоручи улагање жалбе, уз опаску да би апелационо веће суда морало одлучити да ли је исправно прекидати суђење оптуженом који је шест година у притвору и то неколико сати пре краја извођења доказа оптужбе.

Шешељ је у судници, међутим, на темељима своје одбране, тврдио да се прекидом, по налогу НАТО, САД и ЕУ, чије судије су „инструменти", спречава „прави, природни и правни" исход суђења - ослобађајућа пресуда.

У једра Шешељеве самоуверености, јуче су дували и ветрови са тужиочеве клупе у хашкој судници. Заступник оптужбе Матијас Маркусен имао је, наиме, непријатну дужност да призна да нема доказе за значајан навод оптужнице да је Шешељ у марту 1992. у Малом Зворнику позвао на протеривање Муслимана из суседног Зворника.

Тај навод оптужнице био је утемељен на исказу сведока ВС-2000 којије прошле недеље у судници поновио да је у марту 1992. на скупу уМалом Зворнику чуо Шешеља како позива Србе с друге стране Дрине дасе „дигну", „врате балијама мило за драго" и „покажу им пут наисток".

Сведок је описао и тучу која је избила после говора.

Шешељ је, прошлог четвртка, узвратио предочавањем доказа, извештаја из партијског гласила радикала „Велика Србија", да је говор у Малом Зворнику, праћен инцидентом, одржао у августу 1990, а не умарту 1992. када, како је тврдио, никаквог скупа СРС-а у том граду нијени било.

На позив судије Антонетија да предочи додатне доказе за наводоптужнице о митингу у марту 1992, тужилац Маркусен је, послепретрага архива тужилаштва, новинске документације у Србији и БиХ и бројних књига Шешеља, јуче изјавио да - таквих доказа нема.

Како је могуће да нико из тужилаштва такву претрагу није обавио упротеклих шест година, проверавајући исказ сведока, питање је које,према упућенима у рад заступника оптужбе, и без одговораодражава стање у поступку против Војислава Шешеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво