Неуставна одлука РРА

Седница Савета Републичке радиодифузне агенције још није одржана, тако да и даље нема објашњења ко је и због чега објавио оглас за предлагање нових чланова Управног одбора РТС-а. Неки чланови савета РРА потврдили су нам да се нису састајали дуже од месец дана и нису упознати са последњим порукама које у јавност стижу из Радиодифузне агенције.

У међувремену, стручна јавност оцењује да је одлука РРА неуставна и да представља самовољу појединаца у том телу.

Како мандат актуелним члановима Управног одбора РТС-а истиче тек 2011. године, не само они, већ и сви они који познају одредбе закона о радиодифиузији, изненађени су одлуком РРА да сада расписује конкурс за предлагање и избор нових.

"Тако нешто се никад није десило. То је као да се распишу избори пре него што се распусти Скупштина. Можете ли да замислите да су расписани избори, а посланици и даље седе у парламенту", рекао је Предраг Марковић, члан Управног одбора РТС-а.

Бивши судија Врховног суда и професор на Универзитету Унион Зоран Ивошевић сматра да одлука Републичке радиодифузне агенције није у складу са Уставом и законом.

"Ја мислим да је овде реч о појединачној радњи јер акта још нема, још нико никога није сменио и још нико није приступио бирању неких нових чланова УО поред живих људи, који су чланови тог УО. И зато ми се чини да је ово у питању једна неуставна, наопака радња коју можете, уколико буде покренут тај поступак, а то је поступак по уставној жалби, ставити на тапет Уставног суда."

Професор Ивошевић верује да је овакво понашање појединаца у РРА последица погрешног тумачења закона о јавним агенцијама.

Објаснио је да независност у раду која је тим законом предвиђена "није неограничена и не сме да се претвори у демонстрацију бруталне моћи".

"Овде читају само пола реченице да су независни и да су самостални, а оно даље да своје послове обављају у складу са законом игноришу. Е, ту су и погрешили. Они морају да буду увек у складу са законом да би обављали своју функцију. У овом случају мисле да та њихова независност и да њихова самосталност нема обала, да је то безобално. Ја мислим да је то још како ограничено", рекао је Ивошевић.

Претплата, пре изговор него разлог

Потпредседник РРА Александар Васић раније је објаснио да за расписивање јавног позива није била неопходна сагласност свих чланова Савета.

Разлог за предлагање нових чланова, рекао је Васић, јесте неажурност у наплаћивању претплате.

У Управном одбору РТС-а, међутим, уверени су да то не може да буде разлог.

"У Војводини и Београду претплата се наплаћује до границе могућег. Тамо где људи не плаћају претпалту не плаћају ни струју, ни друге рачуне. Да ли због тога треба министар финансија или директор ЕПС-а да дају оставке? Зато што људи не плаћају рачуне", упитао је Марковић.

Објаснио је да се претплата у Србији наплаћује знатно боље него у другим земљама у региону.

Изузетак је Хрватска, где су казне за неплаћање претплате много оштрије него код нас.

Повезане вести:

РТС: Кривична пријава због конкурса РРА

Цекићев конкурс из заседе

 

Погледајте прилог из Дневника 2

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи