Читај ми!

Вучић захвалио на ордену: Најбоље за народ када Црква и држава заједно расту

Манастир Свети Прохор Пчињски слави 950 година постојања. Светом литургијом коју је служио патријарх Порфирије, почело је обележавање великог јубилеја, након чега је уследила Свечана академија. Захваљујући на ордену "Преподобни Прохор Пчињски" председник Србије је рекао да му он много значи јер му се чини да када заједно расту и српска држава и Црква да је то најбоље и за грађане Србије.

Председник Србије је у беседи, након што му је орден уручио епископ врањски Пахомије, рекао да зна да – иако је много урађено – то није  довољно, и да нас то обвезује да чинимо више и боље.

"Без цркве не можемо да сачувамо не само национално већ и државно ткиво, и онај који то не разуме не може успешно да води државу. Девет и по векова су за нас обавеза и одговорност да и у наредних девет и по векова опстанемо и постојимо. Да грађанима који овде живе обезбедимо опстанак, да надокнадимо оно што је изгубљено последњих 30 година, да млади могу да раде и живе јер овде живи диван народ који воли своју земљу", рекао је Александар Вучић.

Председник Србије је поручио да ће се борити за Србију.

"Сутра идем у Брисел, упркос силним притисцима и претњама борићемо се за Србију, нећемо бити ничији поданици, бићемо само слуге свог народа и своје државе. Борићемо се чврстином и озбиљним ставом за будућност. Ништа туђе нећемо, али ћемо чувати и штитити и Косовски завет и Видовдан. Борићемо се тако што ћемо бити бољи и вреднији", поручио је Вучић.

Епископ врањски Пахомије рекао је да је захваљујући покровитељству председника Србије обележавању 950-годишњице манастира урађено много.

"Желим да истрајемо на ономе што су утемељили наши претходници, да се настави ход православни српски", поручио је епископ Пахомије.

Прослави јубилеја манастира присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и министри у Влади Србије.

Свечана академија почела је песмом посвећеној Светом Прохору Пчињском и химном Србије.

Обележавање значајног јубилеја почело је литургијом коју је служио патријарх Порфирије, уз саслужење архиепископа СПЦ, у присуству великог броја верника. 

Патријарх Порфирије поручио је да је молитва Христова његовом оцу позив на јединство, и то не на било какво јединство – не на јединство у идеологијама овога света, не на јединства која нас деле од других, него на јединство управо у Христу.

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на шумовитим обронцима Козјака, на левој обали реке Пчиње, у атару села Старац, 30 километара јужно од Врања, а ради као културно-просветни центар краја у којем се налази. У окриљу манастира ради Богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица и организовано се учи иконописачки занат.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво