1100 уставних жалби

Од доношења највишег правног акта, Уставном суду Србије поднето је готово 1100 уставних жалби. У протекла два месеца разматрана је 101, а већина их је одбачена због неблаговременог подношења.

Као последње правно средство, грађани и правна лица могу да поднесу уставну жалбу, ако сматрају да су им одлукама неких државних органа повређена или ускраћена права и слободе.

Уколико сматрате да вам је држава повредила нпр. право на живот, правично суђење или приватност или слободу мисли, савести, вероисповести, постојаће образац Уставне жалбе који би требало следеће недеље да се нађе на сајту Уставног суда.

Можете се жалити само на одлуке донете после 8. новембра 2006. тј. ступања на снагу новог устава.

"Грађани нам се често жале на одлуке општинских и окружних судова, а да се претходно нису обраћали Врховном суду који је инстанциони. Да бисте се жалили Уставном суду неопходно је и да сте исцрпели сва правна средства пред другим судовима. Морате тачно навести одредбе Устава за које сматрате да су повређене тим актом и одговарајуће доказе. У супротном, ваш предмет морате да дорадите", рекла је Боса Ненадић, председница Уставног суда Србије.

"Суд у том случају враћа Уставну жалбу да је уради сагласно члану 85, али нам странке или не врате у одговарајућем року од 15 дана или опет ти поднесци не садрже све елементе", истакла Ненадић.

За подношење жалбе није вам неопходан адвокат, можете то и сами и то у року од 30 дана од пријема за вас спорног акта.

Претпоставке за примену уставне жалбе створене су тек доношењем новог устава, па у суду кажу да и даље немамо довољно практичног искуства у њеној примени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво