Читај ми!

Мали Гаврило примио лек "золгенсма"

Гаврило Ђурђевић из Крагујевца, који болује од спиналне мишићне атрофије, примио је лек "золгенсма" на клиници у Мађарској.

Докторка Борбала Микош, шеф тима лекара за СМА болести из Дечје клинике "Бетешда" у  Будимпешти каже да је Гаврило без проблема примио генску терапију.

"Све време је добро поднео поступак, био је будан, заинтересован, повремено је хтео да уклони браунилу из вене, али је имао стпљења и све је лепо издржао до краја. Остаје у болници још неколико дана на посматрању, јер су након примања генске терапије могуће нуспојаве, као што су недостатак течности или мучнина. После тога остаје са родитељима у смештају Будимпешти јер се терапије настављају", каже докторка Микош.

Према њеним речима, лечење је веома сложено, али га ради искусна екипа лекара и медицинског особља. "Желимо за Гаврила да постигнемо најбоље резултате, он нам је 12. дете које је примило генску терапију", навела је докторка. 

Гаврилова мајка Невена каже да је све прошло у најбољем реду.

"Наредна два дана бићемо и даље у болници и под надзором лекара. Надамо се да ће и даље Гаврило бити у овако добром стању као што је и сада, да неће доћи до појаве температуре или неких нуспојава", додала је Невена.

Навела је да их након тога очекује месец дана строге изолације, а затим физикални и окупациони третмани.

"Надамо се да ће уз божју помоћ и вредан рад и труд Гаврило дати добре резултате", поручила је његова мајка.

На званичном Инстаграм налогу "За Гаврилову победу" захвалили су свим људима који су помогли у прикупљању помоћи за његово лечење.

"Данас је Гаврило примио 'золгенсму'! Хвала ти, Боже! Хвала што си нам током читаве борбе слао несебичне и добре људе у живот. Хвала свима вама на свакој молитви, на речима подршке, на сваком апелу, на сваком базару, концерту, послатој поруци, уплаћеној донацији, подељеном посту, постављеној кутији, продатом километру, продатом аутомобилу, мотору. На свакој постављеној лицитацији", наводи се на Инстаграм налогу "За Гаврилову победу".

Гаврило је крајем маја отпутовао на лечење у Мађарску.

За лечење маленог Гаврила било је потребно обезбедити два и по милиона евра. Хуманитарним акцијама прикупљено је 2.132.000 евра, што је довољно да се покрије генска терапија најскупљим леком на свету – "золгенсмом", за анализе пре и после примања тог лека, дозирање стероида, док је остатак новца обезбедила држава.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара