Света три јерарха

Српска православна црква и верници славе Света три јерарха, празник васељенских хришћанских учитеља, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, чија су теолошка учења обележила византијску цркву 11. века.

Српска православна црква и верници славе празник васељенских хришћанских учитеља, Света три јерарха.

Три васељенска учитеља, који су својим умом, образовањем и начином проповедања хришћанства превазишли своје савременике и које је Црква сврстала у ред светих, били су тема великих богословских спорова, који су окончани 1084. године установљењем заједничког празника, у време цара Алексија и Комнена.

У јавним богословским расправама једни су уздизали Василија због његове чистоте и храбрости, други Григорија због недостижне висине у богословљу, а трећи Златоустог због чудесне слаткоречивости и јасноће у проповедању хришћанске вере.

Према предању, светитељи су се јавили у сну епископу евхаирском Јовану, прво сваки засебно, а потом заједно, поручивши му да су "једно у бога", да у њима нема ништа противречно и саветујући га да им напише заједничку литургију и одреди заједнички празник.

Према канону СПЦ, овај празник спада у заповедне због значаја за свеукупно хришћанско учење и слави се увек 12. фебруара по Грегоријанском, односно 30. јануара по Јулијанском и богослужбеном календару СПЦ.

У православним храмовима служе се литургије у славу светитеља који су заузели високо место у историји хришћанске цркве.

На овај празник СПЦ слави светог Василија Великог као реторичара, филозофа и писца светих литургија које се служе 10 пута годишње на велике православне празнике.

Свети Григорије Богослов се прославља као епископ у Цариграду, а 12 година је управљао црквом утврђујући православље, док је свети Јован Златоусти, као велики беседник и тумач Светог писма, својом речитошћу и јасноћом мисли превазишао све грчке реторичаре.

Света три јерарха уживају велико поштовање у српском народу где су од давнине еснафска слава металаца.

Православни грчки народ их сматра не само црквеним већ и националним и школским празником.

Сваки од ових црквених отаца празнује се посебно у месецу јануару - свети Василије Велики 1, свети Георгије Богослов, 25, а свети Јован Златоусти 27. јануара, по јулијанском календару који поштује СПЦ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво