Читај ми!

"Маме су закон": Свака породиља мора да има надокнаду бар у висини минималца

Једна трећина породиља прима накнаду мању од минималне зараде у Србији, рекла је за РТС Татјана Мацура из Удружења "Маме су закон".

Иницијатива за измене Закона о финансијској подршци породици са децом односи се, пре свега, на то да се свакој породиљи, била она запослена или не, обезбеди надокнада у висини макар минималца.

Уставни суд донео је недавно одлуку да неке одредбе закона прогласи неуставним, што ће решити проблеме које су имале жене које имају децу са инвалидитетом и које су морале да се опредељују коју надокнаду да примају.

Треба наћи решење и како да се помогне женама које нису запослене, али и онима које су пре породиљског имале надпросечне зараде, а по одласку на породиљско бивају "кажњене".

"Такође, породице које имају више од четворо деце нису препознате законом. Оне морају бити препознате и то не би био велики обухват у буџету. Очекујемо да се закон нађе у скупштинској процедуру већ у јуну и да буде усвојен до 1. јула. Циљ нам је да се све већи број жена осећа финансијски сигурним да могу да се лакше одлуче за децу", рекла је за РТС Татјана Мацура из Удружења "Маме су закон".

Према њеним речима, ситуација није толико алармантна у великим градовима колико на југу Србије, посебно за жене које не раде.

"Морамо да нађемо решење и за жене које не раде. Оне не живе тако из обести, морамо да их подржимо", закључила је Татјана Мацура.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво