Читај ми!

Кошнице на Гугловој мапи света, да ли je то решење за учестало тровање пчела

Пчелари у Бачком Новом Селу праве дигиталну мапу пчелињака. Циљ је да смање честа тровања и побољша живот пчела. Ако га остваре, модел би могли да преузму произвођачи широм Србије.

На Гугл мапи свега, зашто не и кошница? Овако је размишљао Јозеф када је Траг фондацији послао пројекат за креирање дигиталне мапе пчелињака у општини Бач.

Јозеф Гашпаровски каже да ће сви видети где се налази Бачко Ново Село, неће више бити изговора за воћаре код прскања или заштите од комараца – не знамо где су вам пчелињаци.

"Бачко Ново Село било је прошле године проблем са прскањем канала од водне заједнице Бачка Паланка. Прскали су тоталним хербицидима и биљке и воду тако да је дошло до тровања пчела", рекао је Сафет Демировић.

Иако се главно прскање обавља пре формирања цвета, није ретко да се пчеле отрују и у засаду јагода. С обзиром на то да цветање траје око месец дана, јагодарима ће добро доћи информација има ли кошница у близини.

Владе Шомоши, директор ЗЗ "Бачка јагода" рекао је да без пчела не могу воћари, поготово  јагодари. "То је некако природно дошло, сарадња ће значити мапирање пчелињака јер ће се упоредо мапирати и засади јагода", навео је Шомоши.

Бачка општина обилује багремовом шумом, зато се у сезони паше овде стационирају и пчелари из других крајева Србије.

У дигиталном формату би уз локацију пчелињака добили и информације о положају атарских путева, шума, воде, ораница, али и о неискоришћеном земљишту идеалном за произвођаче лековитог биља које је за пчеле права посластица.

Невена Благојевић из Бачког Новог Села каже да земљиште може да буде и друге, треће, четврте категорије, што је веома заступљено на овом подручју, а мало искоришћено.

Да уместо сеоске депоније, на пример, никну жалфија, тимијан или камилица за даљу прераду у фина етерична уља, што би обрадовало и пчеле и људе.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво