Читај ми!

Борба против превара са становима – агенте ћете моћи да проверите помоћу идентификационе картице

Уз кључеве некретнине коју вам показује, поједини агенти убудуће ће бити у обавези да вам покажу и идентификациону картицу. Помоћу броја на њој моћи ћете да проверите да је агент који долази да вам прода или изда непокретност запослен у агенцији испред које се представља и да ли има неопходну лиценцу.

Ненад Ђорђевић из Привредне коморе Србије наводи да се очитавањем долази до података о фирми, о агенту који је запослен.

"На самој картици, на полеђини ће стајати QR код. Тај QR код води на линк на е-управи до података тог агента. Значи очитавањем се долази до података о фирми, о агенту који је запослен и испод QR кода ће стајати текст да носилац ИД картице послује у привредном субјекту који је прихватио кодекс ПКС. Тако да је то првенствено намењено нашим члановима", објашњава Ђорђевић.

Чланови су око половина укупног броја агената за посредовање у промету некретнина. Међу њима је и Предраг Девић, који се већ 25 година бави тим послом.

"Дешавало се да људи имају непотпуну документацију, а људи агенти који нису квалификовани то не препознају и долази до проблема, не може да се заврши посао, након силног труда и рада. Овај посао није као на пијаци - имам робу, продај. Јер мора се испоштовати одређена процедура. Посебно сад нам долазе клијенти који су трговали становима деведесетих и све је ново од када су уведени нотари, сасвим се променила прича и то им треба објаснити зашто је то тако", објашњава Предраг Девић.

Ненад Ђорђевић наводи да ће се на овај начин смањити сива економија и повећати сигурност.

"Ми пре доношења Закона о непокретности смо имали јако високу стопу сиве економије у овој области. После доношења закона она је смањена, али је остало да поједини агенти послују ван фирме. И на овај начин ће се додатно смањити сива економија и повећаће се сигурност. Њихови корисници услуга ће добити квалитетнију услугу и моћи ће увек да знају да ли је агент који долази да им продаје или издаје непокретност запослен у агенцији испред које се представљају", објашњава Ђорђевић.

Идентификационе картице се издају на писани захтев привредног субјекта код којег је агент радно ангажован. Захтев се подноси електронским путем, на порталу Привредне коморе Србије.

Агенте нова картица неће коштати, док ће привредни субјекти, односно агенције, ПКС плаћати накнаду за издавање у износу од 2.640 динара по картици.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво