Читај ми!

Шта све чини научни опус Мике Аласа, откријте на изложби у Галерији САНУ

"Михаило Петровић Алас - Збирке и колекције" назив је изложбе у Галерији науке и технике САНУ. До 29. маја посетиоци ће моћи да сазнају шта све чини научни опус нашег најпознатијег математичара.

Представљена је архивска грађа из приватних збирки и колекција, као и породичне архиве. Прати хронологију живота и рада једног од најзначајнијих српских математичара, Михаила Петровића Аласа.

Ту су бројна документа, лична преписка и фотографије које до сада нису представљане јавности. У жижи је породична архива Михаила Петровића Аласа.

"Моћи ће да виде три-де анимацију рада прве хидрауличне рачунске машине коју је конструисао Михаило Петровић, хидроинтегратора, која је била представљена на изложби у Паризу 1900. године, и која је тамо добила награду", рекао је Новица Бабовић, аутор изложбе.

Биће приказан породични филм из 1933. године. Осим математици, предавањима у Великој школи, пецању, Михаило Петровић Алас је доста времена посвећивао и музици. Имао је музучку дружину "Суз" у којој је свирао виолину.

"И они су свирали по београдским кафанама, углавном на Дорћолу, кафанама којима је претио банкрот, они су ускакали у помоћ, ту су организовали свирке и тако их извлачили из тих финансијских проблема, славили су славу Светог Филимона, 5. децембра и то су била велика окупљања", каже Бабовић.

Други део изложбе приказује утицај европске научне мисли крајем 19. и почетком 20. века, на формирање и научни рад Михаила Петровића Аласа.

Такође представља и његов обиман научни опус и допринос у областима математичких наука на Великој школи - Универзитету и стварању научног подмлатка у Србији.

Путописе са његових експедиција по Северном и Јужном полу, објавила је Српска књижевна задруга.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво