Читај ми!

Молба и апел возачима да не пију алкохол, велики број настрадалих на путевима опомиње

Због већег броја возила ка туристичким центрима, саобраћајна полиција ће појачати контролу брзине, претицања и контролу алкохола. У време државних празника већи је број погинулих и за све оне који журе и непрописно претичу, податак да је у последњих пет година у време Ускрса, погинуло шест особа, а чак 36 задобило тешке телесне повреде.

Гостујући у Јутарњем програму, Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а, каже да ће, поред контроле саобраћаја, саобраћајна полиција и регулисати саобраћај да, уколико је то могуће, убрза и смањи чекање на појединим путним правцима.

Према његовим речима, јуче у току поподнева и током ноћи откривена су два возача који су возила под утицајем алкохола са више од два промила и пет возача који су возили под утицајем психоактивних средстава.

Подсећа да је током празника број алкохолисаних возача два или три пута већи од просечног броја откривених возача у току године.

"Апел и молба за све возаче је да не конзумирају алкохол, да не седају на место возача већ да иду јавним превозом или да их неко друго лице превезе до крајњих одредишта. Велики број настрадалих на нашим путевима треба да буде опомена за све возаче да то може да се деси баш и њима и њиховим најближима", истиче начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Према његовим речима, полиције ће бити на свим оним местима где су претходна искуства показала да се возачи окупљају, возе под утицајем алкохола, прекорачују брзину.

Контрола брзине ће се спроводити на свим оним деоницама где је анализа МУП-а показала да се најчешће дешавају саобраћајне незгоде и где је брзина била узрок саобраћајних незгода.

Ибарска магистрала најкритичнија

Начелник Управе саобраћајне полиције каже да је Ибарска магистрала и даље најкритичнија и то деоница од Прељине до Краљева и од Новог Пазара до Рибарића, али и деоница од Степојевца до Лазаревца.

Поред деоница на Ибарској магистрали, критично је и на деоници Нови Сад – Зрењанин и Нови Сад – Шабац.

Када се говори о прекорачењу брзне, највећу брзину ван насеља су забележили пресретачи који су на ауто-путу Београд–Ниш код Велике Плане зауставили држављанина Турске који је аутомобилом марке "мерцедес" управљао брзином од 230 километара на час.

"То су примери насилничке вожње када неко ко вози преко 100 километара на сат ван насеља и преко 90 километара на сат у насељу од ограничења брзине", наглашава Арсов и додаје да је насилничка вожња нажалост честа на нашим путевима.

Начелник Управе саобраћајне полиције поручује да ће заједно са појачаном контролом алкохола полиција и појачати контролу коришћења психоактивних супстанци јер се показало да на нашим путевима одређен број возача, посебно млађих, вози под утицајем тих средстава и углавном чини и друге прекршаје: возе под забраном, возе возила код којих није продужена регистрациона налепница, прекорачују брзину.

Србија је учествовала у међународној акцији, која се спроводи у 30 држава, појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја прекорачења брзине.

За седам дана 24.634 возача су возила брзином већом од дозвољене.

За недељу дана било је 6.780 прекршаја на путевима ван насеља, 17.854 прекршаја у насељу, 3.229 прекршаја прекорачења брзине у зони пешачких прелаза и 6.283 остала прекршаја.

недеља, 09. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије