Читај ми!

Михајловић: Одлуке о "Рио Тинто" тек после еколошке студије

Ниједна одлука у вези са пројектом компаније "Рио Тинта" се неће доносити док не буде завршена студија о процени утицаја на животу средину, каже министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. "Зиђин" је само један од загађивача реке Пек и Министарство за заштиту животне средине и Министарство рударства и енергетике са својим инспекцијама ће изаћи на терен и утврдити ко су остали, навела је Михајловићева

Ниједна одлука у вези са пројектом компаније "Рио Тинта" се неће доности док не буде завршена студија о процени утицаја на животу средину, каже потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић.

Она је на питање новинара у Костолцу, где је са премијерком Аном Брнабић и министраком за заштиту животне средине Иреном Вујовић обишла Термоелектрану, рекла да никакав уговор није потписан с компанијом "Рио Тинто", нити ће део Србије, како неки наводе, нестати због "Рио Тинта".

Навела је да је у току израда студије о процени утицаја на животну средину и да ће се тек након тога, када сваки грађанин и грађанка Србије буду упознати са свиме, разговарати и доносити даље одлуке.

Истиче да већ дуго слушамо бројне неистине у вези са пројектима у рударству.

Објаснила је да истраживачка права значе да нека компанија може, и то уколико је испунила све услове, да добије право да истражује, али да то не значи и право да експлоатише неку руду.

"Да би нека компанија могла да врши геолошка истраживања у било ком делу Србије, мора да има дозволу и сагласност власника земље да то ради. То је још једна лаж да неко упада на туђе поседе да би вршио истраживање", каже Михајловић.

Навела је да су бушотине о којима се толико говори у процесу истраживања пречника пет до 10 центиметара и да нема разлога да неко због тога код људи шири страх.

Каже и да сама истраживања трају годинама да би се видело да ли уопште има услова за експлоатацију.

Михајловићева: Утврдићемо загађиваче и очистићемо реку Пек 

Михајловићева је рекла да је "Зиђин" само један од загађивача реке Пек и да ће Министарство за заштиту животне средине и Министарство рударства и енергетике са својим инспекцијама изаћи на терен и утврдити ко су остали. 

"Зиђин" ради оно што је њихов задатак и 30. априла то ће бити проверено од стране наше инспекције. Међутим, то није довољно. Утврдићемо ко су остали загађивачи, верујемо да ту има и канализације", навела је Михјаловићева.

Инспекције ће, каже изаћи на терен и навешћемо ко су, шта све мора да се уради и колико то кошта.

"И заједно ћемо сви отићи кад очистимо реку Пек да покажемо да може бити чиста као и свака друга река", рекал је минисатсрка приликом посете ТЕ "Костолац".

Михајловићева је, одговарајући на питања новинара, рекла и је ово година важних одлука у рударству и енергетици, на путу ка енергетској транзицији и заштити животне средине.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи