Читај ми!

Емотиван дан у Нишу, у Ургентном центру откривена спомен-плоча у част доктору Миодрагу Лазићу

Пре тачно годину дана у Нишу је од последица коронавируса преминуо примаријус Миодраг Лазић, чувени доктор Лаза, ратни хирург и директор нишког Ургентног центра. На годишњицу смрти у Ургентном центру у Нишу откривена је спомен-плоча у присуству министра здравља, породице, пријатеља и колега доктора Лазе и његових поштовалаца из региона.

Емотиван дан у Нишу – др Миодраг Лазић је још једном окупио породицу, пријатеље, колеге, сараднике у Ургентном центру где је радио и био директор. Дошли су и ветерани из Републике Српске, многи који су данас живи управо захваљујући њему.

На спомен-плочи у част доктору Лазићу исписане су речи: "Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији."

Осим спомен-табле која је постављена у централном делу хола Ургентног центра, који је име добио по њему, у близини Клиничког центра на једној згради на прометној раскрсници насликан је и мурал с ликом др Лазића. 

Министар здравља Златибор Лончар је истакао да данас у Нишу апелују на младе генерације које долазе да раде у Ургентни центар да имају много већу обавезу него на неким другим местима.

"Увек да размисле и да се распитају како би доктор Лаза реаговао, шта би он урадио, јер су његово искуство, знање и људскост непроцењиво богатство које је постојало. На основу тога да доносе одлуке и да покушају да оправдају поверење које су добили. То је оно што ми дугујемо Лази", поручио је Лончар.

Докторка Бобана Милојковић Влачић је годинама сарађивала са доктором Лазом и каже да га сви памте, пре свега као доброг човека, изврсног хирурга и изузетног учитеља.

"Он је неко ко је поставио високе стандарде када је хирургија у питању, утабао нам је јако тежак пут. Бити хирург је изузетно тежак, захтеван и одговоран посао и он нам је дао неке смернице којима би требало да се крећемо у току и свог хируршког рада, а такође и у току живота", рекла је Бобана Милојковић Влачић.

Осим што је у Ургентном центру свакодневно спасавао животе, др Лаза је био и ратни хирург, добровољац и спасао на хиљаде живота војника и добровољаца.

По повратку с ратишта написао је аутобиографски "Дневник ратног хирурга".

Пре тачно годину дана, по својој жељи, испраћен је уз "Марш на Дрину" који се у његову част певао не само у Нишу него и читавој Србији и региону.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи