Читај ми!

Радост родитеља и понос лекара – у Крагујевцу рођене прве бебе из одмрзнутих ембриона

У најмлађем државном центру за биомедицински потпомогнуту оплодњу, у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу, из одмрзнутих ембриона рођене су прве две бебе.

Први покушај крио-ембриотрансфера на свет је донео Даницу – неизмерну радост родитељима и понос лекарима. Четрдесеттрогодишња Марија остварила је своју највећу жељу да у рукама држи најсјајнију "звезду".

"Нисам одустала без обзира на неуспехе пре тога и на разноразне падове, што физичке што психичке, јер ово је највећи успех и срећа у животу", каже Марија Вујичић из Крагујевца.

За зачеће крио-ембриотрансфера пресудан је број квалитетних ембриона.

"И уколико вантелесна није успела или ако је лепо завршена, па пацијенткиња жели наредну трудноћу, узимамо те залеђене ембрионе, посебним поступком их одмрзавамо и враћамо тачно одређеног дана и пратимо да ли ће доћи до развоја трудноће", објашњава др Марија Шорак, Центар за биомедицински потпомогнуту оплодњу УКЦ Крагујевац.

У лечењу стерилитета примењују се све технике репродуктивне медицине.

"Поред ин витро класичне оплодње, такође се примењује и икси оплодња. Као врхунац свега тога, примењује се и замрзавање ембриона", наводи Александра Гавриловић, Центар за биомедицински потпомогнуту оплодњу УКЦ Крагујевац.

"У овом тренутку се заказују консултације и комисије за планирање вантелесне за јун месец. Педесет парова чека позив да почне свој процес стимулације за вантелесну, пет до шест парова чекамо за ебриотрансфер замрзнутих ембриона", истиче проф. др Предраг Саздановић, директор УКЦ Крагујевац.

А до сада, за две године рада, тридесет беба из вантелесне оплодње. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво