Читај ми!

Мала Кристина и њена мајка живе тешко као подстанари, суграђани траже решење и помоћ

Детињство Кристине Кнежевић из бачког села Госпођинци далеко је од безбрижног. Њена породица није имала своју кућу, а након смрти оца, са мајком живи у нехуманим условима. Недаће које је сустижу не спречавају је да буде узорна ученица.

Иако учи уз пламен свеће, десетогодишња Кристина је одличан ђак основне школе у Госпођинцима. Трошна соба без прозора, струје и воде, једино је што јој је мајка могла приуштити.

"Под свећом је учити јако лоше. Мени то и смета", каже Кристина.

На питање шта јој је најпотребније, одговара да је то кућа. Скромно каже да би волела да има и сто са барбикама и купатило.

Мајка Вукосава се разболела, па све теже обавља и сезонске послове од којих је зарађивала. Живи тренутно од социјалне помоћи, највећи део иде Кристини за школске потребе.

"Немам куда. Где год сам питала, нико неће да ме пусти да само одржавам. Сви траже да се плаћа стан 60 евра. Одакле мени", жали се Вукосава Дисић.

Удружења грађана "Пут, истина, живот" из Жабља покренуло је акцију прикупљања новца да се Кристини и њеној мајци помогне.

"Да пронађемо кућу која је, рецимо, социјална кућа где бисмо могли да сместимо Кристину и ту бисмо реновирали и средили све оно што је потребно. И друга опција јесте да нађемо неки плац и на том плацу да изградимо кућу", указује Миле Јоваковић из удружења "Пут, истина, живот".

Додатна мука је што су у том објекту Кристина и њена мајка подстанари и што ће на пролеће морати да се иселе.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво