Сахрањен академик Медаковић

Академик Дејан Медаковић сахрањен је у породичној гробници на Новом гробљу у Београду. Опело је обављено испред цркве Светог Николе.

Почасну стражу држали су представници Вукове задужбине са председником Управног орбора др Миодрагом Матицким на челу, делегација Матице срспке са председником, академиком Чедомиром Поповим и његове колеге са Одељења историјских наука САНУ које је предводио секретар Одељења академик Василије Крестић.

Прочитавчи посланицу апостола Павла Коринћанима, митрополит Амфилохије је рекао да се овом поруке опраштамо од "честитог човека који је слушао Реч и веровао у онога који га је послао стављјаући сав свој живот у службу Речи".

Он је Медаковића упоредио с маслином, тим племенитим стаблом који даје драгоцене плодове јер "он је свом народу оставио немерљиво благо и унео свој лик у историју одлазећи у безобалну вечност пред лице свога Творца".

"Он је изданак рода Медаковића које је уткало своје биће у народ коме припада од Беча, преко Загреба и Новог Сада, до Београда и Цетиња" истакао је Амфилохије и додао да се "потомак рода упамћеног од народа и сам уписао у његово сећање оставивши свој траг у ризници знања служећи науци, уметности , лепоти и Речи".

Академик Димитроје Стефановић се у својству генералног секрерата САНУ опростио од покојника у име ове највише научне и културне институције Срба, а као човек од пријатеља са којим је делио љубав према музици одајући му признање што је САНУ као њен председник водио у неким тешким временима и за борбу да сачува своје међуанродне везе.

Он је истакао Медаковићеве напоре да врати углед задужбинарству као један од оснивача Вукове задужбине на чијем је челу био до смрти и подсетио да је Медаковић задужио СПЦ пишући о нашим манастирима и зато му је црква одужила својим највишим признањем - Орденом Светога Саве првога реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво