Читај ми!

Зашто је "икона" сорта пшенице која одолева климатским променама

Напредовање у пољопривредној производњи захтева и примену нових технологија. Пратећи климатске промене које су из године у годину све израженије, наши научници откривају и нове сорте пшенице које и у измењеним климатским условима дају добар род.

На имању земљорадничке задруге четврти октобар из Банатског Двора ових дана је у току пролећна сетва јаре пшенице. Реч је о експерименталном семену којим ће засејати 20 хектара. Земљиште за сетву је добро припремљено, урађене су све агротехничке мере.

"Основна обрада је урађена крајем новембра,затворена је влага и за сада влаге има, припрема је урађена релативно скоро. Влаге има доста, сетва иде, земљиште је идеално припремљено тако да мислим да су сви услови идеални за пролећну сетву пшенице", каже Бранко Познановић из Банатског Двора.

Типичне јаре сорте пшенице не поседују генетску отпорност према ниским температурама што ограничава њихову сетву у јесен.

"Икона може да се сеје од октобра месеца до марта месеца следеће године, има исти принос када је посејете у октобру и у марту. Она захтева само на лоше земљиште у пролећној сетви да додамо четрдесет посто више семена, а изузетно је отпорна на сушу и топлотне ударе приликом вегетације и приликом наливања зрна", истиче Лазар Јанковић Директор Земљорадничке задруге "Четврти октобар" из Банатског Двора.

Принос у највећој мери зависи од рока сетве и нивоа примењених агротехничких мера. Жетва се обавља када и озиме пшенице, а уз сву примену агротехнике приноси могу бити и преко пет тона. 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво