Читај ми!

Нове цене путарина од данас, кога ће поскупљење највише погодити

Од данас важи нови ценовник за коришћење ауто-путева у Србији. Нове цене путарина више су за 1,8 одсто. Поскупљење ће највише осетити возачи камиона, који иначе и најскупље плаћају пролаз ауто-путевим. Последњи пут је путарина поскупела у јуну 2019. године, за 12 одсто.

Новинар РТС-а Драган Милутиновић оценио је за Јутарњи програм да је поскупљење путарине изнуђено, зато што нема великог броја аутомобила на друмовима. Подсећа да је у прошлој години забележено осам милиона мање пролазака кроз наплатне рампе, да је транзитни саобраћај практично обустављен због короне и није било транзита "север–југ".

Наплаћено је 1,5 милијарди динара мање од путарине, процентуално, забележен је пад од 16,6 одсто.

Милутиновић додаје да су Турци престали да иду рутом према Пироту и Нишу и да те количине новца нема у буџету. Истиче да, иако смо изградили толику путну мрежу, сада морамо некако и да је одржавамо.

Поскупљење ће највише осетити возачи камиона, али Милутиновић указује да им и најскупља путарина неће представљати проблем, јер им је то један литар више горива, док ће возачи аутомобила највише плаћати пола литра ако се узме у обзир било која деоницу у оквиру путева Србије.

Сматра да један Турчин сигурно неће заобићи Србију због једног литра горива која му је краћа за 350 километара него да иде преко Бугарске и Румуније, једино, како каже, ако неће да чека на граничним прелазима који су оптерећи због пандемије. 

Нове цене на већим деоницама

Корекција од 1,8 одсто ће, у просеку у динарима, за путничка возила коштати на следећим деоницама:

– Oд Београда до Прешева за теретњаке ће уместо 8.750 коштати 8.910 динара и то је најзначајнија промена.

– Од Београда до Димитровграда наплаћиваће се 7.860 уместо 7.720 динара.

И у категорији аутомобила највећа разлика је на деоници између Београда и Прешева, где ће накнада уместо 1.460, бити 1.490 динара.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво