"Лазар", нови српски војни бренд

Вишенаменско оклопно возила "Лазар" први пут представљено јавности на војном полигону у Никинцима. "Нови српски војни бренд" припада концепцији возила која се масовно развијају и користе у оружаним снагама широм света. Оклопна возила тог типа позната под називом "возила заштићена од мина и заседних дејстава".

"Југоимпорт - СДПР" представио јавности ново вишенаменско оклопно возило "Лазар". Борбено возило припада концепцији возила које се у свету развијају и масовно користе у оружаним снагама.

"Лазар" припада класи возила отпорних на дејство мина, уз истовремену заштиту посаде од заседних дејстава, што је у стручној литератури познато као "МРАП" (Mine Ressistant Ambush Protected Vehicle), а према појединим својствима близак је и врсти возила "МРАВ" (Multi Role Armor vehicle).

То су две основне концепције борбених возила точкаша којима се у свету опремају оружане снаге. "Лазар" је по концепцији ипак ближи возилу отпорном на дејство мина.

Возило би требало да задовољи потребе Министарства унутрашњих послова и Војске Србије али и иностраних муштерија.

Стручне екипе Војске Србије тренутно испитују могућности "Лазара" како би процениле да ли би возило могло да се набави за пешадијске батаљоне српске војске.

Функционални модел возила урађен је током 2008. године. Он је крајем августа преведен у прототип, а током септебра и октобра прошле године извршена су основна верификациона испитивања главних пројектованих карактеристика тог система возила.

Транспортер је, концептом и техничким решењима, посебно прилагођен једницама савремене пешадије и специјалним јединицама ангажованим у противтерористичким дејствима и мировним операцијама.

Транспортер "Лазар" пружа могућност удобног превожења, одличну прегледност, брзу и лаку обуку возача, а омогућава и ефикасну употребу личног наоружања и значајну ватрену подршку искрцаног људства дејством уграђеног наоружања.

Основни концепт тог транспортера, са 10 наоружаних бораца, представља основу за развој фамилије возила, која обухвата различите верзије - командно возило, амбулантно возило, возило намењено логистичкој подршци.

Карактеристике

У основној варијанти возило са фронталне стране пружа заштиту трећег степена, односно може да издржи директан погодак пројектила калибра 12,7 милиметара са раздаљине од 100 метара.

Додавањем композитног на основни оклоп заштита се повећава. Елементе оштећеног оклопа може мењати и сама посада. Постоји и могућност монтаже активног оклопа, за пружање заштите од кумулативних пројектила ручних бацача.

Под возила је знатно уздигнут и у облику је латиничног слова "В", чиме се пружа заштита од противтенковских мина са шест килограма експлозива.

На кровној плочи возила могућа је уградња куполе, туреле укупне масе до две тоне. У понуди су домаћа решења, од најскромнијег - делимично оклопљене туреле М-06, која може интегрисати митраљез М-86 калибра 7,62 милиметара, тешки митраљез М-87 12,7 милиметара, бацач граната М-93 од 30 милиметара или топ М-55 од 20 милиметара.

Моћнија опција је купола ЛК-08 са топом калибра 20 милиметара, који се "храни" редеником и уграђеним митраљезом М-86. По потреби могу се уградити и лансери противоклопних ракета "маљутка 2".

Усвојени концепт омогућава уградњу и других оружаних станица са оптоелектронским системом за управљање ватром, а у који би се могао интегрисати топ М-86 калибра 30 милиметара, М-55 од 20 милиметара, бацач граната или митраљез.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво