Читај ми!

Годишњица злочина у Ливадицама када је погинуло 12 путника "Ниш експреса"

На данашњи дан пре двадесет година, у нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева, погинуло је дванаесторо и повређено четрдесет троје расељених Срба док су ишли у Грачаницу на Задушнице. За злочин нико није одговарао.

На месту напада погинуло је десеторо људи, а још двоје је касније подлегло повредама.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва био је двогодишњи Данило Цокић.

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство дванаест и рањавање четрдесет троје Срба који су били у аутобусу "Ниш експреса".

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификована Ејупијева ДНК.

Ни после две деценије за злочин нико није одговарао

Ни после две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, а породице страдалих и даље чекају правду за своје најмилије, подсећа Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Злочин у Ливадицама најболнији је пример да у Приштини и даље не постоји спремност да се раскрсти и суочи са почињеним злочинима, о чему сведочи и глорификација злочина терористичке УЧК, којој смо претходних месеци сведочили, наводи Канцеларија за КиМ.  

У саопштењу се указује да овај злочин представља и огледало и пораз међународне заједнице на КиМ, која се показала неспремном и незаинтересованом да осигура безбедност за Србе на КиМ и правду за све жртве, посебно јер се овај злочин десио у присуству међународних снага безбедности.

"Очекујемо да се одговорни за овај и друге злочине над Србима приведу правди и у том смислу тражимо и од међународне заједнице да поново отворе овај али и друге нерешене случајеве злочина над Србима и жртвама макар после две деценије донесу мир, а породицама трунку утехе", наводи Канцеларија за КиМ.

Влада Републике Србије никада неће престати да тражи правду за жртве монструозних злочина почињених широм покрајине, истиче се у саопштењу. 

Парастос у Цркви Свете Петке 

Родбина и пријатељи убијених сваке године подсећају на злочин у Ливадицама и на тај начин боре се против заборава.

У Цркви Свете Петке у Лапљем Селу служен је парастос страдалима. Недалеко од цркве сахрањена је Мирјана Драговић. У аутобусу је била са сестром Јеленом.

"Ништа што се дешава у нашим животима, у животима свих оних који су некога изгубили на овакав начин не може да се настави а да се не постави питање шта би било", каже Јелена Драговић. 

Породице страдалих чекају. Најпре да буде задовољена правда.

"Починиоци јесу откривени и нађени, али међународна заједница то жели једино она да не види и не зна. Имена и презимена злочинаца постоје. Правде нема за нас Србе и српски народ. Страдално Косово јесте опомена да ми овај датум и жртве наше нећемо никада заборавити", каже књижевник Ратко Поповић. 

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара