Читај ми!

Архив Србије постао Државни, први пут законски регулисана архивска грађа

Архив Србије променио је назив у Државни архив Србије. Одлуку је донела Влада Србије, а на основу Закона о архивској грађи и архивској делатности, којим се први пут регулише архивска грађа и рад архивске службе.

Архив је основан 1898. године као Државна архива Kраљевине Србије. Тек од 2006, Архив Србије постаје централни државни архив, јер је до тада ту функцију имао Архив Југославије.

И док је у Немачкој, Русији, Чешкој, Словенији, као и у већини земаља у називу архива - државни - архиви у Великој Британији, Француској, Сједињеним Америчким Државама, Мађарској, имају префикс ''национални''. Нема суштинске разлике.

"Најзначајнија грађа коју Архив Србије чува је грађа настала у периоду обнове српске државе почетком 19. века у време прве владавине кнеза Милоша. Kада је реч о појединачним документима, свакако је најзначајнија Дечанска повеља из 1330. коју је Стефан Дечански даровао при оснивању манастира Дечани," каже виши архивист у Државном архиву Србије Александар Марковић.

Иако о драгоценом архиву сада води рачуна и посебан закон, Архив Србије и данас мучи муку као и у време када је основан, а то је недостатак стручњака и простора за смештај архивске грађе.

"Не верујем да закон може нешто ту да каже. Он је предвидео обавезе. Е сад, није наложио да се граде нове зграде," објашњава Марковић.

Док чека решавање тих питања, Архив Србије има другог посла. Уз подршку Министарства културе израдио је јединствен информациони систем за све архиве у Србији, који омогућава претраживање у целој земљи. Уз све то редовно прима и нову грађу од институција и појединаца.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво