Трудничко боловање продужава комисија

Накнада зараде за време привремене спречености за рад, према закону, припада жени уколико је привремено спречена за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, речено је у Министарству здравља.

Из Министарства здравља саопштено је да је накнада зараде за време привремене спречености за рад, према закону, припада жени уколико је привремено спречена за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће.

Боловање труднице започиње на основу мишљења доктора медицине, специјалисте гинекологије, до 30 дана, а преко 30 дана боловање продужава Лекарска комисија матичне филијале (према месту пребивалишта труднице).

Новчана накнада за време привремене спречености за рад износи 65 одсто од основа за накнаду зараде.

Министарство здравља је у поступку доношења стратегије подстицања рађања предложило да се из средстава буџета Србије исплати део накнаде зараде који не обезбеђује Републички завод за здравствено осигурање.

Намера је да се женама на одржавању трудноће обезбеди накнада зараде у пуном износу њихове зараде (65 одсто обезбеђује РЖО, а 35 одсто би се обезбеђивало из средстава буџета), саопштило је Министарство здравља.

Измена Закона о здравственом осигурању 

Реализација ове стратегије захтева измену Закона о здравственом осигурању, односно закона којим се уређује финансијска подршка породицама са децом.

Министрарство здравља очекује да се измене и допуне ових закона до краја ове године нађу у скупштинској процедури па би се тако, уколико се глобална финансијска криза не погорша, та средства предвидела у буџету Србије за 2010. годину.

На тај начин ће подстицање рађања бити приоритетна обавеза надлежних државних органа и шире друштвене заједнице.

Такође, Министарство здравља сматра да би додатна мера подстицања рађања могла бити и обезбеђивање 100 евра месечно свакој трудници, без обзира да ли је запослена или не, да би се побољшао финансијски положај будућих мајки и да би се на тај начин створили бољи услови за потомство.

Међутим, с обзиром на чињеницу да у Србији годишње има око 70 хиљада порођаја, у овом моменту не постоји могућност да се у буџету Србије обезбеде средства за те намене, указају у Министарству здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво