Читај ми!

Међа – опустело банатско село, свештеник осам година никог није венчао

По попису становништава, у Војводини је од 2002. до 2011. године број житеља смањен за 100.000. Из године у годину све је мање житеља села. Шорови и сокаци су опустели, а у школама је све мање ученика. Један о примeра изумирања села јесте и погранично место Међа које се налази у општини Житиште.

Само пре две деценије у Међи у Банату живело је више од 1.000 становника, а данас их је упола мање. Млади који одлуче да остану на породичним имањима живе искључиво од пољопривреде.

"Ја радим око 70 хектара земље и имам сточни фонд од 50 грла, имам хектар јабука и хектар шљива, тако да мислим да нисам погрешио што сам остао у селу, мислим да би млађи требало што више да остају", каже мештанин Далибор Бошковић.

Рајко Вујовић је председник савета Месне заједнице. Овај двадесетосмогодишњи младић обрађује око 50 хектара земље и има фарму од стотину оваца.

"Помоћ државе смо добили преко конкурса за младе пољопривреднике и искористили смо то у више наврата и у том периоду нам је држава помогла", истиче Вујовић.

Школа ради, венчања нема осам година 

У Међи ради и Основна школа, а из године у годину броји све мање ученика.

"Пре десетак година имали смо 80 ученика. Данас наставу похађа 54 ученика у седам одељења и имамо једно комбиновано одељење", објашњава директорка Основне школе "Ђура Јакшић" Биљана Станковић.

Свештеници су најбољи хроничари села у којем живе.

"Двадесетак сахрана, роди се троје-четверо, венчања нема уопште седам-осам година", наводи свештеник Јовица Чавић.

У локалној самоуправи последњих година чине огромне напоре да задрже младе.

"Најважнија мера је стимулација у пољопривреди, стимулисати како ратарску тако и сточарску производњу. Имаће прилике да се ангажују и кроз воћарску производњу. Општина ће у наредне три године да увећа капацитете производње и прераде воћа", каже председник Општине Житиште Митар Вучуревић.

У Међи као и у другим селима широм Војводине, солидна кућа са баштом и економским двориштем може да се купи за 5.000 евра. Нажалост, нема заинтересованих који би ту живели.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво