Нова беспилотна летелица Војске Србије

Министарство одбране на пролеће ће промовисати нови производ, беспилотну летилицу "Врабац" која је произведена у Војно техничком институту, најавио министар одбране Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да су стручњаци Војно техничког института произвели беспилотну летелицу коју ће на пролеће промовисати Министарство одбране.

Шутановац је рекао да су крајем октобра прошле године премијерно извршена летна испитивања домаће беспилотне летилце "Врабац" која би овог пролећа требало и званично да буде промовисана.

Тим од десет стручњака ВТИ на констуисању беспилотне летелице радио је две године, а приликом пробног лета "Врабац" је остао у ваздуху 22 минута.

"Врабац" може да се користи у војне сврхе а велику примену налази и у цивилном сектору - за извиђање терена приликом поплава и пожара, надгледање далековода или контролу саобраћаја.

Предвиђено је да беспилотна летилица буде део јединственог војног командно-информационог система, на тактичком нивоу и као сензор треба да шаље слику тамо где се командује.

"Врабац", који је произведен у ваздухопловном заводу "Мома Станојловић", јефтинији је од сличних производа из света тако да се очекује да ће бити и значајни извозни артикал.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара