Читај ми!

Стање у поплављеним подручјима се полако смирује, и даље ванредно у 12 градова и општина

Стање на поплављеном југу Србије се нормализује, а проблеми са струјом су углавном решени. Ипак, ванредна ситуација је на снази у 12 локалних самоуправа. Најкритичније је у селима Долац и Црвена Река код Беле Паланке, где су припадници сектора за ванредне ситуације евакуисали угрожене мештане.

Обилне кише које су на југу земље падале протеклих неколико дана донеле су велике невоље становништву. Поплављена су домаћинства, оранице, пластеници.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена је ванредна ситуација на територији градова Ниша, Лесковца и Пирота, на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце и Гаџин Хан, као и на делу општине Пријепоље због обилних снежних падавина.

Ниш се водом снабдева само са изворишта Медијана, па су виши делови града без воде.

На основу хидролошке ситуације, тренутних водостаја на рекама и стања заштитних објеката, проглашена је ванредна одбрана од поплава на водним јединицама "Јужна Морава – Врање" и "Нишава–Ниш", саопштено је из "Србијавода".

Услед тенденције раста нивоа водостаја и засићености тла, редовна одбрана од поплава проглашена је на водној јединици "Нишава–Ниш, Димитровград" и на водној јединици "Ибар–Краљево, Нови Пазар".

Све службе ЈВП "Србијаводе" и надлежних водопривредних предузећа са директором Гораном Пузовићем на челу, сада су на терену.

Нишава код Пирота у благој стагнацији

У корито се полако враћају Нишава, Топлица, Ибар, Ветерница и Власина. Нишава је код Пирота у благој стагнацији у односу на синоћ и ноћас.

Најтежа ситуација ноћас је била у селу Мали Јовановац и тамо је набујала Нишава пробила одбрамбени бедем, тако да су механизација и људи били поред реке и правили нови насип.

У општини Димитровград је било тешко. Тамо је проглашена ванредна одбрана од поплава, а неколико насеља је било и без струје.

Што се тиче водоснабдевања, за сада је ту све у реду, има замућених изворишта, али за сада имају сви пијаћу воду.

Иначе, у Димитровграду је почела санација десне обале Нишаве. Тамо су били и представници "Србијавода", који су помогли са механизацијом.

Према извештају хидролога за наредна 24 часа, на Лиму ће водостаји бити у порасту, изнад границе редовне одбране од поплава.

На мерној станици Лесковац водостаји се крећу изнад ванредне одбране од поплава и имаће тенденцију мањег пораста.

Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила је пакете хране и воде за најугроженија домаћинства погођена поплавама у централном делу јужне покрајине.

Евакуисано 67 особа из поплављених објеката

Припадници Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води, евакуисали су 67 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока

Евакуисане су 32 особе из Дољевца, 10 из Беле Паланке, осам из Бујановца, шест из Бојника, четири из места Златокоп код Врања, три из Пирота, две из Лесковца, једну из Димитровграда и једну из Доње Трнаве код Ниша, саопштио је МУП.

На територији Нишавској управног округа спасена је једна особа у месту Доња Трнава на Јужној Морави од стране припадника Специјалистичког тима за спасавање на води из Ниша.

Водостаји реке Нишаве и Јужне Мораве код Ниша су у фази опадања.

Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Врање на територији Пчињског округа током поподнева вршили су црпљење воде из поплављених домаћинстава у местима Бањска, Купининце и Златокоп. Припадници ВСБ Врање евакуисали су четири особе у месту Златокоп. Тренутно су ангажовани на црпљењу воде из подрумских просторија на територији Врања, у месту Златокоп и градској општини Врањска Бања.

На територији Топличког управног округа, током поподнева припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Прокупље вршили су четири црпљења воде на територији општина Житорађе и у реону села Бадњевац. У току је црпљење воде на у селима Држановац и Бадњевац, недалеко од Житорађе.

На територији Јабланичког управног округа Лесковац ситуација је стабилна, а припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Лесковац наставиће обилазак терена.

На територији Пиротског управног округа услед изливања реке Нишаве као и појаве бујичних поплава дошло је до плављења домаћинстава у насељима Сарлах, Рогоз и Присијанског насеља, као и у околини Димитовграда.

Евакуисане су четири особе са ових територија од стране Ватрогасно-спасилачког батаљона Пирот. Током јутарњих часова евакуисано је осам особа на територији Беле Паланке.

Припадници ВСБ Пирот са Специјалистичким тимом за спасавање и рад на води су на терену и прате стање на територији општине Беле Паланке. Стање на осталој територији Пиротског управног округа је стабилно, а водотоци су у опадању, навео је МУП у саопштењу.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара