Преглед штампе (05. 01. 2010.)

Политика: Београд и Загреб још нису „залупили врата”, Новости: Ко слаже, иде у затвор, Press: Како све политичари крију своју имовину, Блиц: Могућа је и измена Устава СПЦ због избора патријарха, пишу београдске дневне новине

Београд и Загреб још нису „залупили врата"

Одлуком да поднесе контратужбу против Хрватске само неколико дана пошто је председник Борис Тадић најавио да ће се са тим још сачекати, Влада Србије је изненадила како власти у Хрватској тако и јавност у Србији. Аналитичари сматрају да и поред оваквог развоја догађаја врата политичког договора између две земље ипак нису потпуно затворена. Извршни директор Грађанских иницијатива Миљенко Дерета у одлуци Владе Србије види још један покушај да се Хрватска подстакне на разговор о повлачењу тужбе.

„На више иницијатива које су стизале из Србије изостала је очекивана реакција Хрватске па је идеја да се вероватно на овај начин читава ствар 'погура', ако је то могуће. Мислим да је Тадић имао идеју да остави отворена врата Хрватској да може да повуче своју тужбу јер је сада лакше када и једни и други треба да одустанемо. Да ми нисмо поднели контратужбу Хрватска би морала да повуче своју тужбу, а ми да не подносимо своју што је била тежа варијанта имајући у виду односе између наше две земље", каже Дерета.

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић сматра, међутим, да се са противтужбом касни десет година и да је она требало да буде поднета још пре десет година када и хрватска тужба. „Требало је да са њима говоримо истим језиком који су они користили у разговору са нама, тим пре што имају велико историјско оптерећење које ми немамо, а то је онај стварни геноцид над Србима из Другог светског рата", сматра Јовановић. Дерета и Јовановић сматрају да страх од реакција јавности на евентуално повлачење тужби није основан.

„Јавност није претерано заинтересована за то, на велику жалост политичара. Уосталом, тужба не би ништа променила у трагедији која се догодила, злочини су се догодили и на једној и на другој страни. Тврда хрватска политика била је у предизборне сврхе, али ће се ваљда са променом политике призвати памети. Видимо да су спор са Словенијом решили на више-мање миран начин уз попуштање са обе стране", истиче Дерета.

Јовановић каже да му трачак наде даје могућност да нови хрватски председник буде Иво Јосиповић који је већ у неким изјавама наговештавао да се тужба може преиспитати због протока времена што је обесмишљава. Он је уверен да ипак „кључ" за решење овог питања не држи Хрватска сама него да је он у рукама Запада.

Ко слаже, иде у затвор

За Зорану Марковић, директорку Агенције за борбу против корупције која је са радом почела 1. јануара - почетак пријаве имовине функционера преломни је тренутак за Србију. Она очекује да коначно буде уведен ред у област обављања јавних функција, да престане пракса гомилања фотеља и да се унапред онемогући свако богаћење од државне службе.

Свесна да треба још много да се уради како би функционери разумели и испоштовали све своје обавезе, директорка Агенције за борбу против корупције подсећа да су за неподношење извештаја или давање лажних података предвиђене су озбиљне санкције, чак и казне затвора до пет година. То би, каже, донекле требало да гарантује већу дисциплину функционера, него што је она била протеклих година.

- Поручујем функционерима да добро размисле шта пишу у извештају, јер Агенција те податке неће прихватати здраво за готово. Провераваћемо све што је написано. Ту очекујемо велику помоћ других државних органа, а са некима од њих, као што су Пореска управа и Народна банка, већ смо се договорили о сарадњи.

- Запослени у државним органима, уколико седе на више фотеља, имају рок до 1. априла да се одлуче коју функцију ће задржати. Ако то не учине, против њих ће бити покренути прекршајни поступци и мораће да врате новац који су зарадили примајући плату на више радних места. Више функција моћи ће да се обавља само изузетно, уз сагласност Агенције.

- Закон не забрањује да министар или председник државе буде и шеф партије. Али, постоји обавеза да се у сваком јавном наступу функционер јасно назначи у ком својству наступа - као представник државе или своје партије.

Како све политичари крију своју имовину

Постоје бројни начини да српски функционери и сва именована и постављена лица изврдају да пријаве комплетну имовину и приходе, што су по закону обавезни да ураде до 31. јануара ове године. Познати адвокати, саговорници Пресса, наиме, кажу да је било довољно времена да се имовина сакрије од јавности тако што се препише на рођаке или пријатеље или поклоне драгоцености. Има и софистициранијих начина скривања иметка, као што су развод од супружника или намерно ступање у дужнички однос.

Према закону, наши министри, посланици, председници општина, судије, тужиоци, директори разних агенција и установа дужни су да Агенцији за борбу против корупције доставе податке само за себе, свог супружника и малолетну децу. Адвокат Милорад Вукасов каже да су сви функционери имали довољно времена да некретнине препишу на таште, стрине и друге рођаке, или поклоне уметничке слике комшијама, јер је месецима најављивано да до 31. јануара морају да пријаве шта имају.

- Чак и они који раније нису скривали имовину, могли су ових последњих месеци све то да среде. Они могу некоме наводно да поклоне уметничке предмете или збирке или да фиктивно препишу некретнине на родбину, чувају новац на рачунима пријатеља... То јесте ризик, јер ће онај ко буде откривен да је радио тако нешто бити политички мртав, а Србија је мала држава, овде се све зна... Зато Агенција све мора да испита, чак и ако буде постојала и најмања сумња да је неко нешто лажно пријавио или уопште није пријавио. Како се будемо приближавали ЕУ, критеријуми за пријављивање прихода и имовине биће строжи - упозорава Вукасов.

Адвокат Тома Фила сматра да ће функционери да се служе суптилнијим и префриганијим начинима да сакрију своје богатство од преписивања некретнина на рођаке.

- Не постоји пропис који не може да се избегне, па је то случај и са Законом о Агенцији за борбу против корупције. Дуго су сви они у политици, знају све цаке. Ја не верујем да ће функционери да би прикрили богатство масовно да преписују имовину на рођаке, кумове и таште или да поклањају комшијама и стринама скупоцене поклоне. То је сувише очигледно. Али, могу, рецимо, да се разведу, па пола или све што имају наводно дају жени, пошто у извештају не мора да се наведе и имовина бившег супружника. Могу и да купе фирму у стечају или да направе дужнички однос - рецимо комшија тужи функционера да му дугује милиона евра, овај то не негира и према одлуци суда дужан је да исплати паре. Тај новац се не бележи у извештај, а комшија наравно врати паре - набраја Фила.

Могућа је и измена Устава СПЦ због избора патријарха

Нови патријарх бираће се на изборном Сабору, који почиње 22. јанура, и то је дефинитивно. Сви епископи, нас 45, колико има СПЦ, биће позвани и присуствоваће изборном Сабору. Уколико неки архијереј не може да дође, свој глас повериће једном од владика, каже у интервјуу за „Блиц" епископ далматински Фотије, члан Светог синода, највише црквене власти.

- Сабор ће почети по сада важећој процедури, а то је тројна кандидатура. Биће три кандидата, од којих се један бира жребом. Нема измене Устава. До измене може доћи једино ако на тај тројни начин не буде могао бити изабран патријарх.

- Па, ако не буде имало довољно гласова јер један кандидат мора да има 50 одсто, плус један глас да би ушао у тројну кандидатуру. Хипотетички, ако нема три кандидата са довољним бројем гласова, мора се приступити другом начину, који дефинише Сабор.

Правило се у току Сабора не може мењати, каже епископ далматински Фотије, додајући да ће ситуација највероватније бити јасна у току првог дана.

Тешко је рећи ко би могли да буду главни кандидати за будућег патријарха, изјавио је Фотије и појаснио: - На пример, патријарх Павле уопште није био међу озбиљним кандидатима, па је изабран. Рекао бих да постоји промисао Божја о томе ко треба да води Цркву, и то је на првом месту. Друго су наше људске калкулације, претпоставке, жеље, које су такође разумљиве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара