Забрана пушења на чекању

На Закон о забрани пушења на јавним местима у Србији још увек се чека, иако је требало да ступи на снагу првим даном ове године. У Америци број срчаних удара по доношењу сличног закона смањен за четвртину, а у Енглеској 400.000 људи оставило дуван.

Док је у Америци број срчаних удара по доношењу Закона о забрани пушења на јавним местима смањен за четвртину, а у Енглеској око 400.000 људи оставило дуван, Влада Србије на захтев угоститеља привремено је одустала од Предлога закона којим је била предвиђена потпуна забрана пушења. Уместо да ступи на снагу 1. јануара, закон ће се тек наћи пред посланицима.

Потпуна забрана пушења предвиђена је у просторима јавних окупљања грађана и просторијама државне управе, установама за производњу и промет лекова и животних намирница, здравственим, школским, спортским, културним објектима и медијима.

У затвореном јавном и радном простору послодавци могу да одреде посебну просторију искључиво за пушење, али то не сме бити радна просторија, док угоститељи могу да поделе простор у својим објектима на пушачки и непушачки део.

Процењује се да од болести које изазива дуван годишње у Србији умре 16.000 људи.

"Никотинска зависност је најјача, налази се изнад хероинске и кокаинске. Неко ко је хероински зависник не угрожава здравље других директно, док пушач угрожава здравље других тиме што их излаже дуванском диму који повећава за трећину ризик од оболевања од карцинома плућа и болести срца", наводи докторка Снежана Алчаз из Специјалне болнице за болести зависности.

Докторка Алчаз је истакла да су многи људи управо због овог закона престали да пуше и додала да би можда решење за фирме било да организују одвикавање од пушења за запослене јер је основа терапије у групном раду.

Досадашњи закон делимично испоштован

Половина непушача свакодневно удише дувански дим на радном месту, а примена досадашњег закона углавном је зависила од послодаваца.

"У страним фирмама је у потпуности испоштован закон, одређен број приватника га поштује, а што се тиче државних установа и јавних служби ту је закон делимично испоштован", наводи Драгана Зимоњић из Инспекција рада.

Зимоњићева истиче да мора да буде ригорозна казнена политика јер једино казне дају ефекта и додаје да је мандатна казна је најбоља јер када неко плати мандатну казну једном или два пута сигурно то више неће поновити.

Према извештају Инспекције рада, инспектори су у протеклој години изрекли две мандатне казне онима који су затечени у кршењу закона. Поднето је 11 захтева за покретање прекршајног поступка, а наплаћено је половина.

Казну јe посебно тешко наплатити послодавцима. "Због тога је у новом закону предвиђен врло строг и друкчији механизам одговорности запослених, одговорности управа и могућности да свако службено лице констатује прекршај закона и да покрене процедуру плаћања казне", објашњава министар здравља Томица Милосављевић.

Милосављевић је додао и да се самом казненом политиком не може решити овај проблем, већ мора да постоји друштвено разумевање о томе шта значи пушење и колика је штетност.

Казне за непоштовање закона, за појединце су од 5.000 до 25.000 динара, а за предузећа до 300.000 динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво