Читај ми!

Судови готово паралисани, грађани све више туже банке за трошкове обраде кредита

Судови у Србији готово да су паралисани огромним бројем предмета у којима грађани туже банке за трошкове обраде кредита. Реч је о десетинама хиљада тужби, а струковна удружења судија и тужилаца већ траже од државе да се пронађе решење за овај проблем.

Душан Марковић из Јагодине тужио је своју банку за наплаћене трошкове обраде кредита. Сматра да је у праву и да банка осим камате није имала основа да наплати ништа друго. Пронашао је уговоре, ангажовао адвоката и нада се да ће спор са банком бити брзо решен.

"Прво нам наплаћују највеће камате у Европи, а још преко тога ти наплате неки трошак обраде који је незаконит, неуставан, како год хоћете, тако да нема смисла", истиче Душан Марковић, подносилац тужбе.

У парничним одељењима судова која поступају у првом степену појачан је прилив нових предмета против банака. 

"У 2020. години поднета је 191 тужба од стране грађана против више банака од тога је у 22 предмета поступак окончан доношењем пресуда у корист грађана, тако да у овом суду нема ниједне пресуде која је донета у корист банака", наводи судија Јасмина Ташковић.

Почело и насумично позивање грађана телефоном 

Заступањем грађана у предметима против банака баве се адвокати, разна удружења и агенције и готово сви градови облепљени су обавештењима коме се јавити. Последњих дана кренуло је и насумично позивање грађана телефоном с питањем – да ли сте имали кредит? Заступници се обично наплаћују по правоснажности пресуде од стране која изгуби спор.

"Банке нису код сваког клијента наплаћивале трошак обраде, али у већини случајева јесу. Тамо где је наплаћен тај трошак обраде клијенти треба да имају уговор о кредиту где се то види и то је основ за подношење тужбе", објашњава адвокат Иван Милошевић.

Струковно Удружење судија и тужилаца затражило је од Владе да учествује у решавању овог питања на брз и погодан начин, јер реално прети блокада судова.

"Судови у Србији су у озбиљној опсади"

"Сви судови свих нивоа у Србији су у озбиљној опсади због ових предмета. Да не будем погрешно схваћена, грађани имају право да своје право заштите пред судом, али суд је то питање решио, сада треба наћи погодан начин да се превазиђе ова ситуација блокаде рада судова", наглашава Ивана Јосиповић, председница УО Удружења судија и тужилаца.

Банке кажу да нема правног основа за тужбе и често се жале другостепеним судовима. Истичу да је клијент пре потписивања уговора био упознат са условима и да накнаде за трошкове обраде постоје и у иностранству.

Има и покушаја да се клијенти вансудски нагоде са банком. Појединачни бројеви често нису велике, али у укупном збиру, према рачуницама удружења потрошача, банке су на име трошкова обраде кредита наплатиле више од 10 милијарди динара.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво