Читај ми!

Шта све треба да знате о наградној игри "Узми рачун и победи"

У четвртак је почео нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи". Ово су услови учешћа и правила наградне игре.

Сви пунолетни грађани могу да шаљу фискалне рачуне и потврде о плаћању картицом (слипове) како би учествовали у новом кругу наградне игре "Узми рачун и победи 2020".

1. Kоји су услови за учешће у наградној игри Узми рачун и победи 2020?

Право на учешће имају све пунолетне особе са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије које прикупе и пошаљу 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицом (слипова), минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или слипу, не старијих од 1. септембра 2020. године. Приликом адресирања коверата, на предњој страни потребно је написати "Узми рачун и победи 2020". На полеђини пошиљке обавезно је да се читко упише име и презиме, адреса пребивалишта/боравишта из личног документа, као и контакт-телефон. Слање коверата је бесплатно.

2. Kада почиње и колико траје наградна игра "Узми рачун и победи 2020"?

Формалан почетак наградне игре биће познат када буду усвојена и објављена Правила наградне игре, о чему ћете бити благовремено обавештени у средствима јавног информисања и на овом сајту. У зависности од епидемиолошке ситуације у земљи, очекује се да прво извлачење буде крајем новембра 2020. Влада Србије усвојила је Kритеријуме награде игре којима је омогућено слање коверата са фискалним рачунима или слиповима већ од 15. октобра 2020, како би грађани имали више времена да сакупе већи број рачуна и повећају своје шансе за добитак, и како би се остварили већи ефекти на сузбијање сиве економије.

3. Да ли је учешће у наградној игри здравствено безбедно?

Наградна игра не представља додатни здравствени ризик за грађане, с обзиром на то да нема чекања у редовима за коверте или маркице, нити потребе да се улази у затворене просторе будући да се коверте могу убацити у поштанске сандучиће који се налазе на отвореном. Препоручује се да грађани припреме коверте код куће и да их убаце у најближе поштанско сандуче, уз придржавање прописаних епидемиолошких мера (ношење маске и физичка дистанца). Додатно, грађанима се препоручује да плаћају безготовински (картицом или телефоном) кад год је то могуће, јер тако избегавају директан контакт с продавцем и новчаницама које иду из руке у руку, а притом дуплирају своје шансе за добитак.

4. Kоји је наградни фонд за наградну игру Узми рачун и победи 2020?

Наградни фонд ће бити познат по усвајању и објављивању Правила наградне игре. Влада Србије је прелиминарно најавила да ће награде укључивати станове у Београду и аутомобиле.

 5. Да ли у наградној игри могу да учествују малолетници?

Не. Према Закону о играма на срећу у наградној игри могу учествовати само пунолетне особе. Уколико родитељи или баке и деке пошаљу коверту на име своје малолетне деце или унучића те коверте ће се сматрати неважећим.

 6. Kако ће грађани бити информисани о правилима игре и наградном фонду?

Све информације о наградној игри, фонду, извлачењима и другим питањима биће редовно објављиване у средствима јавног информисања, на порталу наградне игре uzmiracun.rs, веб-презентацијама приређивача и партнерских институција и организација и различитим промотивним активностима. За сва додатна објашњења грађани могу да се мејлом обрате корисничкој подршци: kontakt@uzmiracun.rs.

 7. Kо су организатори наградне игре?

Организатор наградне игре је Влада Републике Србије, а подршку пружа НАЛЕД.

8. Kоји је циљ наградне игре?

Наградна игра организује се с циљем сузбијања сиве економије јачањем свести и мотивисањем грађана да плаћају безготовински и узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине, јер једино тада могу бити сигурни да трговац послује у складу са законом и да плаћа порез из којег се финансирају здравство, школство и друге јавне услуге, што је у време пандемије важније него икад.

Слање и попуњавање коверата

1. Kолико коверата може да пошаље једна особа?

Једна особа може да пошаље неограничени број коверата, а у свакој мора бити или 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицом (слипова), минималне вредности од 100 динара по сваком фискалном рачуну или слипу, не старијих од 1. септембра 2020. Висина рачуна и слипова не повећава шансу за добитак. Сви рачуни и слипови од 100 динара навише из било које радње или продајног места имају исту шансу да учествују у наградној игри.

2. Kакве коверте могу да се користе за учешће у наградној игри?

Могу се користити коверте било које боје, величине или облика, докле год стају у поштанско сандуче. Такође, важно је да боја коверте омогућава да су лични подаци читљиви како би добитник могао да се идентификује и да се ступи у контакт с њим.

3. Kако попунити коверту и на коју адресу је треба послати?

Адреса на коју се шаљу коверте је "Узми рачун и победи 2020". На полеђини коверте треба читким словима уписати личне податке учесника, и то: име, презиме, адресу пребивалишта/боравишта из личних докумената и контакт-телефон. Полеђина коверте је страна на којој се коверта отвара.

4. Да ли је тачно да је поштарина за слање коверата бесплатна или се мора залепити поштанска маркица?

Поштанска услуга слања коверата за наградну игру "Узми рачун и победи 2020" је бесплатна. Поштанска маркица није потребна.

Фисклани рачуни и слипови

1. Да ли рачуни и слипови могу бити из исте продавнице и да ли могу сви бити издати истог дана?

Рачуни и слипови су важећи без обзира на то да ли су из истог продајног места или не, да ли су издати истог дана и која је врста робе купљена. Важно је само да су фискални рачуни или слипови исправни, да нису старији од 1. септембра 2020. и да је минимални износ по рачуну 100 динара.

2. На који начин плаћање картицом дуплира шансу за добитак?

Једноставно – уколико 10 пута платите кешом, добићете 10 фискалних рачуна што је довољно за једну коверту. Уколико 10 пута платите картицом – добићете 10 фискалних рачуна и још 10 слипова, што је довољно за две коверте, а то је дупла шанса за добитак!

3. Зашто сте укључили слипове у наградну игру?

Слипови (потврда о плаћању картицом) су укључени у наградну игру како би се подстакло безготовинско плаћање као најбољи начин да се свака новчана трансакција учини транспарентном. Чињеница да је плаћање обављено безготовински и да новац прелази са рачуна купца на рачун продавца чини ток тих средстава видљивим што није увек случај са трансакцијама у кешу где, у случају да није издат фискални рачун, промет остаје потпуно неприметан за пореске органе. Додатно - безготовинско плаћање је здравствено безбедније од плаћања кешом, јер нема потребе за директним контактом са продавцем или новцем који иде из руке у руку.

4. Да ли могу да се шаљу лоше одштампани фискални рачуни на којима се не виде сви подаци?

Такве рачуне немојте слати, јер на фискалним рачунима сви основни елементи морају бити читљиви како би Kомисија проверила њихову исправност.

5. Да ли слипови у једној коверти морају да буду сви са исте картице или могу бити са различитих картица?

Слипови у коверти могу бити са различитих картица. Слипови не морају гласити на лице које је на коверти назначено као пошиљалац. Потребно је послати 10 слипова, минималне вредности 100 динара и не старијих од 1. септембра 2020. Основни елементи слипа морају бити валидни.

6. Да ли фискални рачуни и слипови могу да се комбинују у истој коверти?

Не. Фискални рачуни и слипови шаљу се одвојено, у засебним ковертама. Свака коверта треба да садржи минимум или 10 фискалних рачуна или 10 слипова. Kоверте у којима су помешани слипови и фискални рачуни биће дисквалификоване.

 7. Да ли у наградној игри могу да учествују фискални рачуни на којима је назначен ПДВ 0% односно нису у систему ПДВ-а?

Да, фискални рачуни на којима је ПДВ основица исказана са 0% валидни су за учешће у наградној игри.

8. Да ли у наградној игри могу учествовати рачуни о плаћеној путарини, потврде о извршеној исплати новца са банкомата, аутобуске или биоскопске карте и слично?

Не. Признанице о плаћеној путарини, потврде о извршеној исплати новца са банкомата, аутобуске или биоскопске карте нису ни фискални рачун ни потврда о плаћању картицом, и као такве не могу учествовати у наградној игри.

9. Да ли је важећа коверта уколико се у њој налази 10 рачуна и један, два или више слипова?

Важећа је свака коверта у којој се налази минимум 10 исправних фискалних рачуна или 10 исправних слипова. Рачуна и слипова може бити и више, али десет исправних је неопходан услов.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво