Нова концепција докторских студија

Министарство просвете најавило да ће усвајањем сета нових закона област образовања бити додатно уређена. Докторске студије биће другачије конципиране и имаће потпуно другачији саржај.

Колико доктораната ће у 2010. години моћи да се школује о трошку државе, зависиће од финансијских средстава, кажу у Министарству просвете.  Ове године приоритет ће бити наставак пројекта бесплатних уџбеника.

Планирано је увођење информатичког кабинета у сваку школу и рационализација мреже школа.

Област образовања додатно ће бити уређена усвајањем сета нових закона, најављују у Министарству просвете.

Докторске студије су сада сасвим другачије конципиране. Трају три године, и имају потпуно другачији саржај.

Пошто су факултети акредитовани, акрдитацијске квоте су уједно и максималне квоте колико који факултет може имати студената.

"Квоте су за сада одређене на неки начин на начин који не би требао убудуће да се користи, односно факултети би морали унапред да знају колико могу уписати мастер и докторских студената" каже Живослав Тешићчлан Савета београдског Универзитета.

Профeсор Неда Бокан проректор Универзитета у Београду истиче да "држава мора да препозна разне профиле, да све те профиле треба да се одговарајућим бројем да подржава и не може ни један профил да буде фаворизован у односу на неке друге без обзира што млади показују веће интерсовање за неке студијске програме".

Последипломске студије не оговарају "болоњи"

Тренутно важећа уредба по којој се финансирају последипломске студије не одговара постојећем систему студија по "болоњи", и треба је прилагодити новом систему.

Министарства просвете и науке раде на заједничком документу. Предвиђено је да сви факултети конкуришу са пројектима за финансирање.

Министар просвете Жарко Обрадовић истакао је да се "тражи одговор на још нека питања међу којима је главно колико новца имамо и наравно на који начин био то расподелили".

Професор Милош Недељковић државни секретар Министарства наукe каже да ће бити оформљена "међуресорна комисија састављена од помоћника министара и од превнствено професора који имају право да држе докторске студије и та комисија ће прегледати приспеле пријаве за докторате".

Према речима Недељковића "тако ће сваки факултет имати прилику да конкуришу за места, а у зависности од тога колико су квалитетне пријаве, толико ће места бити одобрено".

Тако ће квоте бити еластичније. Комисија ће имати у виду да неки факултет не остане без кандидата, јер мора да се негује подмладак, како на униврзитету тако и у институтима.

Министарство за науку ће сигурно одмах бити спремно да финансира одређене школарине и да да одређене стипендије најбољим студентима како не би правили паузе у школовању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи