Без злоупотреба при куповини стана

Судови од данас уводе нови комјутерски систем који ће спречити злоупотребе при куповини стана. У последњој деценији преварено 25 хиљада људи.

У целој Србији од данас почиње да се уводи нови компјутерски систем за судове, који ће обезбедити ефикаснији рад правосуђа и онемогућити разне видове злоупотреба.

Између осталог, тај систем треба да спречи могућност да купци непокретности постану жртве вишеструке продаје станова. Електронско вођење евиденције до сада су имали трговински судови у Србији.

Вишеструка продаја станова у Србији требало би да постане прошлост. Сада ће купци или агенције за продају некретинина, моћи да сазнају да ли је стан за који су заинтересовани споран или већ продат.

Према подацима Министарства правде, преко 25.000 грађана Србије срело се у последњих 10 година са том врстом преваре.

"То се у пракси ретко дешава, а када се деси решава се судским путем. Подноси се тужба против инвеститора, јер се то углавном дешава на становима који нису укњижени", рекла је менаџер продаје агенције "Мост" Љубица Миладиновић.

Такав систем требало би до 2012. године да користе сви судови.

Тај систем омогућава директан приступ попису списа, скенираним документима, једнаку расподелу предмета а путем Интернета биће доступне и преписке одређених предмета као и распоред рочишта.

Ипак, основни циљ његовог увођења је спречавање злоупоутреба код продаје некретнина.

"Сви основни судови биће у мрежи у уколико један од запослених види да је предмет у систему моћи ће да одбије уговора", рекао је помоћник министра правде Дејан Пашић.

Уколико службено лице ипак овери потпис на спорном уговору, то ће се сматрати за тешку повреду дужности. Новина је и то што ће се уговори за станове у Београду, чији су становници били најчешће жртве вишеструке продаје, оверавати само у Трећем, Четвртом и Петом општинском суду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи