Рационализација у просвети

У припреми социјални програм за вишак запослених у просвети. Одлазак запослених на добровољној основи, каже министар Обрадовић.

Министарство просвете и синдикати раде на социјално-економском програму који ће омогућити стимулативне отпремнине за вишак запослених у просвети, изјавио је министар просвете Жарко Обрадовић.

Синдикати су дали свој предлог критеријума социјалног програма, следи њихово коначно уобличавање, а потом и предлог Министарству финансија, рекао је Обрадовић у интервјуу Танјугу.

Према истраживањима Светске банке и других институција у области образовања, вишак је известан број запослених у основном образовању, рекао је Обрадовић, додајући да ће одлазак бити добровољан и без пријема нових људи.

Средства за отпремнине исплаћиваће се од личних доходака запослених који одлуче да оду и тај новац већ је предвиђен у буџету за 2010. годину јер, према његовим речима, других пара нема.

Према различитим проценама, у просвети је вишак 15.000 људи, али министар Обрадовић сматра да је то погрешна рачуница, не износећи податке министарства колико је прекобројних.

Обрадовић је раније најавио да ће питање одласка људи који се буду појавили као технолошки вишак почети да се решава у 2010. години, а да је током 2009. године започета рационализација одељења са малим бројем ученика.

"Узећемо у обзир све факторе, географске, демографске, граничне, јер негде једноставно не можете укинути неко одељење, пошто је то једино место где дете може да учи или је јако далеко од матичне школе", рекао је Обрадовић.

Танак овогодишњи "просветни буџет"

Рационализација у просвети, математички речено, једначина је са више непознатих, много је ту фактора, имамо ученике и наставнике, имамо школе и одељења, наставни план и програм, имамо родитеље, заинтересоване синдикате", оцено је министар просвете.

Говорећи о буџету за просвету у 2010. години, Обрадовић је најавио да током јануара треба да буде донета одлука којом ће 800 милиона динара из средстава Националног инвестиционог плана ући у буџет Министарства просвете.

Та средства биће намењена инвестицијама за образовање на свим нивоима, чиме ће "просветни" буџет за 2010. годину практично бити на прошлогодишњем нивоу, рекао је Обрадовић, подсетивши да буџетска средства намењена образовању у овој години износе близу 107 милијарди динара, што, како је рекао, није довољно.

"Образовање нису само лични дохоци запослених, иако та ставка узима више од 95 одсто буџета", рекао је министар, додајући да ће бити драгоцено ако са Европском инвестиционом банком буде реализован кредит који ће омогућити унапређење инфраструктуре и побољшање стања опреме у школама.

Буџетом је за припремни предшколски програм намењено нешто више од две милијарде динара, за основно образовање више од 51 милијарда, а за средње око 24 милијарде динара.

Високом образовању припала је готово 21 милијарда динара, док је за подршку реализације процеса наставе на Косову и Метохији за основно и средње образовање обезбеђено је 140 милиона динара.

Обрадовић је рекао и да ће бити новца за једнократну уплату школарина студентима, на основу недавних закључака владе, којима је испуњена већина захтева академаца везаних за олакшани упис године.

"Суочавамо се у Министарству просвете са текућим стварима које нам објективно успоравају ред потеза. Наравно да ћемо све што смо потписали испунити, и ту не треба правити фаму, а поготово да се студенти доводе у ситуацију да им се не дозвољава упис године или полагање испита због тога што ми нисмо испунили своје обавезе", рекао је Обрадовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво