Српски "панцир" први пут гађао циљеве на земљи, а "пасарс" у ваздуху

Припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства извели су на "Пасуљанским ливадама" гађање из артиљеријско-ракетних система "пасарс" и "панцир С1". То је део припреме за велику вежбу коју ће ВС извести у октобру, рекао је министар Александар Вулин.

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система "пасарс" и "панцир С1".

Гађање су извели припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, у рејону војног комплекса "Пасуљанске ливаде", саопштило је Министарство одбране.

Вулин је истакао да се Војска Србије свакодневно припрема, вежба и обучава и користи нова средства која има, као што су један од најсавременијих система противваздухопловне одбране – 'панцир', али исто тако и систем домаће производње – 'пасарс'.

"Ми се припремамо и вежбамо, и то је посао војске, али ово што сте данас видели је за нас од посебног значаја, јер је ово први пут да 'панцир' гађа по циљевима на земљи, а нулта серија 'пасарса' по циљевима у ваздуху. Такође, ово је део наше припреме за велику вежбу коју ћемо извести у октобру и где ћемо приказати све способности које је Војска Србије успела до сада да постигне", нагласио је Вулин.

Гађању су присуствовали и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем "Пасарс" намењен је за заштиту копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрану важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора.

Тај систем ефикасан је у борби против беспилотних летелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води.

За развој сложеног борбеног система "Пасарс" задужен је Војнотехнички институт, а процес модернизације система, који треба да буде окосница одбране јединица Копнене војске, значајно доприноси повећању оперативних способности војске.

Артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства "Панцир С1" намењен је за противваздухопловну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Набавком тог артиљеријско-ракетног система средњег домета и модернизацијом ракетних система у употреби, значајно су повећане оперативне способности противваздухопловне одбране.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво