Још једна зараза појавила се у Србији, предузете мере за сузбијање ширења болести

Општина Неготин једина је у Србији где је регистрована заразна болест афричка куга код домаћих свиња. Штаб за ванредне ситуације у тој општини наложио је неопходне мере за сузбијање ширења заразе и едукацију становништва.

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин, разматрао је актуелну ситуација поводом појаве заразне болести код животиња – афричке куге свиња.

Kомандант Штаба Владимир Величковић, навео је, да је Решењем Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, Управе за ветерину, подручје полупречника најмање три километра око жаришта заразе у насељеном месту Александровац које обухвата насељена места: Александровац, Ковилово, Рајац и Црномасница у општини Неготин проглашено зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња.

Подручје полупречника најмање десет километара око жаришта заразе у насељеном месту Александровац, проглашено је угроженим од заразне болести афричке куге свиња.

Општина Неготин је једина у Србији где је регистрована болест на домаћим свињама, због чега се, упозорио је Штаб, мора схватити озбиљност ситуације.

Штаб је саопштио и да је неопходно предузети све мере на сузбијању ширења заразе и едукацију становништва да све сумњиве случајеве обољења на свињама пријаве, као и да лешеве не укопавају сами. 

Наложено је Одељењу за буџет, финансије и ЛПА општине Неготин, да имобилише средства из буџета за потребе ангажовања ЈКП "Бадњево" Неготин на уклањању, одвожењу и закопавању лешева свиња на сточном гробљу у Браћевцу, и осталих мера које наложи Републичка Ветеринарска инспекција и Штаб за ВС за територију општине Неготин.

Препорука је да се председници савета Месних заједница и савет МЗ на угроженом подручју, референти матичних подручја активно укључе у помоћи на спровођењу наложених мера.

Такође, препоручено је и да се преко средстава јавног информисања обавештава становништво о предузетим мерама. 

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара