Нова мрежа судова

Реформом судства успоставља се највиши суд у држави - Врховни касациони суд. Новоизабрани носиоци правосудних функција ступили на дужност.

Нова мрежа судова и тужилаштва у Србији успостављена је од 1. јануара, а прати је пресељење појединих одељења актуелних судова и тужилаштава, ступање на дужност новоизабраних носилаца правосудних функција али и формирање нових судова.

Том реформом формиран је и највиши суд у држави, односно Врховни касациони суд, који преузима нека овлашћења Врховног суда али и бира судије Уставног суда и контролише законитост рада првостепених судова.

Судије највишег суда у Србији заседаће у Београду у згради бивше Команде града.

Тридесет судница делиће са судијама Апелационог, Управног и Вишег трговинског суда и Високим саветом судства.

Помоћник министра правде Војкан Симић рекао је да почињу да раде нови судови, Основни Виши, Апелациони и Врховни и у том систему Врховни касациони суд има највишу улогу.

Врховни касациони суд моћи ће да одлучује о сукобу надлежности између судова, донесе ванредан правни лек али и протумачи законе који су недоречени и који су до сада кочили суђења.

Све одлуке тог суда биће објављене, па ће судови као и странке у спору, моћи да се позову на ауторитет највишег суда у држави.

Судија Врховног касационог суда Невенка Важић каже да ће им то помоћи у примени права, јер ће се избегавати ситуације, да због различитог тумачења примене права, дође до укидања пресуда и дугог трајања посутпка и право је то та кључна улога Врховног касационог суда.

Врховни касациони суд постојао је и у Краљевини Југославији. Између осталог, имао је задатак да тумачи законе нижим судовима.

То ће радити и 29 судија новог суда, додуше још неко време у просторијама зграде бившег Врховног суда Србије, док се не заврши адаптација нове зграде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво