Свети Сава школска слава

Српска православна црква слави дан свог утемељивача, државе и школства - Светог Саве. Празник највећег српског светитеља обележен у Храму Светог Саве на Врачару. Додељене Светосавске награде. Срби са Косова уз пратњу полиције обишли храм Светог Саве.

Све школе у Србији и Српска православна црква данас прослављају Савиндан, дан утемељивача, државе и школства.

Тим поводом, Министарство просвете честитало је свим ученицима, студентима и просветним радницима школску славу.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ.

Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију.

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира, и тако остао забележен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

У Студеници је основао 1209. године болницу, прву на подручју српске државе.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.

Свети Сава је 1219. издејствовао аутокефалност СПЦ, а његова дела "Номоканон" (1220) и "Синодик православља" (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

Сава је преминуо 1235. године у бугарском граду Трнову као први

архиепископ СПЦ, а остао је познат генерацијама као оснивач и творац "светосавског православља".

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

Синан паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци Савине мошти спалили у уверењу да ће тако уништити веру и сваки утицај Светог Саве на Србе.

Добитници Светосавских награда

Добитници овогодишњих Светосавских награда су :Основна школа "Душан Поповић" из Белушића, основна школа "Полетарац" из Сечња, пољопривредне школе из Приштине и Лешка, електотехничка школа "Мија Станимировић" из Ниша, школа за оштећене слухом из Јагодине.

Раде Јездић наставник из Чајетине, професор Природно-математичког факултета из Крагујевца Радослав Жикић, Природно-математички факултет у Новом Саду, Бојан Рошко ученик основне школе " Десанка Максимовић" из Зајечара, Лука Милићевић студент Природно-математичког факултета у Београду, Наташа Булатовић студент факултета Примењених уметности, и математичко друштво "Архимедес".

Срби са Косова уз пратњу полиције обишли храм Светог Саве

Поводом празника Светог Саве више од 100 православних верника посетило је храм посвећен овом светитељу у јужном делу Косовске Митровице.

Верници су до храма, који је спаљен у мартовском насиљу 2004. године, стигли уз пратњу Косовске полицијске службе а инцидената није било.

Парох Радета Дончић поручио је окупљеним верницима, Србима на Косову и Метохији, ђацима и свој српској деци у покрајини да учврсте своју веру и да мир пронађу у молитви.

"Баш у овим временима када немамо своју слободу, када је наш храм, и ми у њему, окружен бодљикавом жицом, треба да учврстимо веру", поручио је он и пожелео верницима да догодине, за наредну славу, не долазе уз пратњу полиције.

Празничној атмосфери у храму Светог Саве допринело је појање црквеног хора "Бранислав Нушић" из Косовске Митровице.

Драгутин Радуловић, један од верника који је данас присуствовао обележавању празника у храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице, рекао је да је "све овде лепо али да није лепо што је храм опасан бодљикавом жицом".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи