Нових 56 теренских возила за Војску Србије

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су приказу новонабављених теренских моторних возила УАЗ "Патриот" намењених јединицама Војске Србије у кругу фабрике "Утва" у Панчеву. Уз 56 возила колико је данас представљено, планирано је да до краја октобра том броју буде додато још осам возила.

Како је истакао министар Вулин након обиласка, реч је о неборбеним путничким теренским возилима, која су намењена Војној полицији, јединицама Копнене војске и за свакодневну употребу свих наших припадника.

"Коначно можемо да кажемо да имамо нова возила која ће бити и безбеднија и сигурнија за све наше припаднике и да смо овим почели да обнављамо возни парк Копнене војске. Почели смо да обнављамо возила која су потребна за свакодневни живот и рад свих наших припадника, посебно оних који иду на тешке терене, код неких истурених места, у Копненој зони безбедности, свуда тамо где је потребна велика проходност возила, где је наравно потребна и сигурност и да може да одговори на све временске услове и временске изазове", рекао је Вулин.

Министар одбране и начелник Генералштаба информисани су о техничким карактеристикама возила, а након обиласка возила, приказан је рад и вожња возила означених светлосном и звучном сигнализацијом.

Каже да су водили  рачуна и о односу цена - квалитет, о могућностима нашег буџета, али и о потребама  војске. 

Начелник Одељења за саобраћај и транспорт Управе за логистику Генералштаба Војске Србије пуковник Драгиша Зинаја рекао је да је данас приказана провера припремљености возила УАЗ "Патриот" за испоруку Војсци Србије.

"Возила су у основи намењена за повећање покретљивости јединица Војске Србије, а осим тога имају додатни значај за безбедност одвијања војног путног саобраћаја, за побољшање опште попуне Војске Србије и за побољшање просечне старости ове класе возила у јединицама Војске Србије",   рекао је пуковник Зинаја и истакао да су возила опремљена уређајима за повећање проходности, да се могу користити и ван путева и да уз погон на сва четири точка, постоји могућност блокаде задњег диференцијала и могућност коришћења возила у спороходним степенима преноса.

Пуковник Владимир Ушљебрка из Управе војне полиције Генералштаба говорио је о набавци теренских војних моторних возила за потребе јединица Војне полиције. 

"Набављена су теренска моторна возила која ће бити распоређена по батаљонима, четама и водовима и која ће се користити за извршавање војно-полицијских задатака као што су безбедносна заштита одређених лица и страних војних делегација, затим саобраћајно обезбеђење војних колона и транспорта опасних материја, контрола војног путног саобраћаја, саобраћајно извиђање, пружање помоћи Саобраћајној полицији Министарства унутрашњих послова у складу са законом, као и за послове оперативно-криминалистичког рада, патролну службу и друге послове Војне полиције", истакао је пуковник Ушљебрка.

УАЗ "Патриот" је руско теренско возило са погоном на сва четири точка, које користе припадници руских и белоруских оружаних снага.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво