Стижу нове "норе", "лазари" и "милоши" у Војску Србије

Министар одбране Александар Вулин обишао је погоне фабрике "Борбени сложени системи" у Великој Плани, а повод је недавно потписан оквирни споразум за опремање Војске Србије оклопним борбеним возилима 8х8 "лазар 3“ и самоходним топ-хаубицама 155 мм "нора" Б-52 М-15. 

Министар Вулин је, осим упознавања са степеном реализације уговара за опремање Војске Србије овим сложеним борбеним системима, упознат и са напретком на обуци радника из новоотворене фабрике за машинску обраду метала у склопу "Борбених сложених система" д. о. о. код Куршумлије, на овладавању технологијама заваривања.

Они ће своја знања употребити на изради оклопних борбених возила 8х8 "лазар 3" и 4х4 "милош". 

Како је истакао Вулин, Министарство одбране и Војска Србије ће увек и на првом месту куповати оно што произведе наша одбрамбена индустрија.

"Улагање у домаће знање, у домаћу привреду се увек враћа, а када освојите технологију то нико не може да вам узме, онда сте стварно слободни и самостални и не зависите ни од кога. Војска Србије је обезбедила одговарајућу количину 'нора', да обрадујем све наше грађане – Министарство одбране је у складу са наређењима врховног команданта Александра Вучића обезбедило довољно новца за другу траншу "нора" Б-52 155 милиметара", рекао је Вулин.

Наша војска ће набавком нових "нора, "милоша", када уђу у наоружање Војске Србије, са даљом набавком "лазара 3" бити далеко јача него што је до сада, рекао је министар одбране.

"У веома кратком временском периоду изаћи ћемо пред грађане Србије с новим 'норама', 'милошима' и 'лазарима', који ће ојачати борбену моћ наше војске, а самим тим омогућити и обезбедити да Србија буде слободна, самостална земља, која одлучује сама о себи. У томе нас неће пореметити никакви бесмислени протести, у томе нас неће зауставити хулигани који пале Скупштину, нити нико ко мисли да треба да одлучује о Србији, а не да Србија одлучује о самој себи", поручио је Вулин. 

Помоћник министра за материјалне ресурсе, Ненад Милорадовић, нагласио је да су обишли ток производње сложених борбених система који су уговорени за потребе Војске Србије. Он је подсетио да је прошле године уговорен оквирни споразум са "Југоимпортом" за производњу самоходних хаубица "нора", као и оквирни споразум за производњу борбених оклопних возила "лазар".

"Ове године уговорена је друга транша хаубица и видели смо како напредује производња главних металних позиција и цеви, које су суштина сваког артиљерског оруђа. Очекује се да се и трећа транша уговори током овог квартала и тиме би се прва фаза опремања Војске Србије овим самоходним оруђем завршила", рекао је Милорадовић.

Када је реч о оклопном транспортеру "лазар", осим оквирног споразума, ове године је испоручена друга транша тих возила.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво