Грађани не морају више у катастар, лист непокретности прибавља нотар

Нотари од данас и званично више не траже лист непокретности, тако да грађани не морају да иду у катастар по тај документ. Уредба Владе која је недавно донета прецизира условe издавања извода из листа непокретности од стране јавних бележника и геодетских организација, рекла је за РТС помоћница директора Сектора за катастар непокретности Огњенка Илић.

"Најбитније за грађане је да знају да од данас не морају да одлазе у службе за катастар непокретности како би прибавили извод из листе непокретности већ то могу да учине и код јавних бележника и геодетских организација. Извод прибављен на овакав начин има исту вредност као да га је прибавио Републички геодетски завод", рекла је Огњенка Илић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Како је додала, извод се издаје из централне базе која подразумева поузданост и заштиту података и не постоји никаква могућност за фалсификовање.

Извод из листа непокретности у папирном облику се користи око пословања везано за националну корпорацију која се бави осигурањем кредита које банке одобравају физичким лицима за куповину, адаптацију и изградњу некретнина обезбеђених хипотеком, објаснила је Илићева.

"Ми имамо јако велики број корисника преко е-шалтера, између осталог то су и пословне банке и верујем да ће се ускоро и тај процес потпуно дигитализовати", каже помоћница директора Сектора за катастар непокретности.

Странка као и до сада може да поднесе захтев за издавање извода из листа непокретности, уплати тксу и Служба за катастар ће јој издати извод из листа непокретности, међутим, грађанима тај извод није потребан. Државни органи су преко сервисне магистрале повезани и по службеној дужности прибављају све податке из службених евиденција.

"Грађани ако желе да провере статус своје непокретности то могу врло лако да учине преко интернета јер су све дигиталне могућности обезбеђене и нема потребе да грађани троше своје време и одлазе у Службе за катастар непокретности. Уз то још увек су на снази мере заштите од коронавируса тако да грађани у те службе могу да дођу искључиво у заказано време", нагласила је Илићева.

Уколико јавни бележник набавља тај извод из листа непокретности такса се плаћа у износу од 540 динара, а уколико то ради у служби за катастар по закону о админситративним таксама износ који се плаћа је око 1.250 динара.

Новом законском одредбом и могућношћу да јавни бележник набавља извод из листа непокретности практично је заокружена реформа промета непокретности и грађани од данас на једном месту могу да обаве цео поступак, рекла је Огњенка Илић.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи