Преминула балерина Лидија Пилипенко

Једна од највећих српских балерина и кореографкиња Лидија Пилипенко преминула је у 83. години Београду, саопштили су из Народног позоришта.

Свој живот Лидија Пилипенко је посветила балету и Народном позоришту у коме је стварала, прво као балерина, а касније као кореографкиња.

"Њена посвећеност балетској уметности била је несвакидашња, искрена, маштовита, са дубоком уметничком поруком и зато ће њени балети остати незаборавни, а њен допринос овој уметности неизбрисив....", поручили су из националног театра.

Лидија Пилипенко завршила је средњу балетску школу у Београду, а усавршавала се у Лондону. Током богате каријере гостовала је у Токију, Лондону, Паризу, Лозани, Атини... Остаће упамћена по маестралним солистичким улогома у култним балетима попут "Лабудово језеро, "Чудесни мандарин", "Кармен", "Дон Кихот, "Жизела"...

Била је аутор либрета и кореографије за дела "Бановић Страхиња", "Јелисавета", "Вечити младожења", "Самсон и Далила", "Шехерезада"...

Награђена је на бијеналу у Љубљани, а добила је и награде СИЗ културе Београда и Новог Сада и пет награда Народног позоришта.

Играла је и на филму ("Како су се волели Ромео и Јулија", "Звиждук у осам", "Формула 1").

Нјен супруг је био Мухарем Первић, а син прерано преминули глумац Игор Первић.

Време и место сахране Лидије Пилипенко биће накнадно саопштени.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво