Катастрофалне последице поплава – уништени путеви и мостови у многим местима

Због поплава које су погодиле западни део Србије под водом је више од 700 домаћинстава, а многи регионални путеви у прекиду и мостови су порушени. Евакуисано је 275 особа, а штета се тек пописује.

Ванредна ситуација је на снази у више од 20 општина и градова због изливања река. Становништву помаже и војска. Надлежни најављују брзу надокнаду штете. 

У Љубовији су порушена два места, а један оштећен. Тешко су оштећени и путеви у горњем сливу реке Љубовиђе. Прву помоћ у поправљању моста на магистралном путу Љубовија – Ужице очекују од војске.

"Они ће већ данас почети са решавањем овог проблема, за почетак понтонским мостом, а данас очекујемо делегацију Путева Србије који ће снимити терен, ситуацију и приступиће се изради пројекта за нови мост", наводи Александар Реновчевић, председник општине Љубовија.

Моравица је однела део пута, па се од Ариља до Ивањице више се не може. Процена штете на инфраструктури у пожешком крају мораће да сачека повлачење воде.

У драгачевској општини уништено је 30 километара асфалтних путева и више од 100 километара некатегорисаних. Оштећено је и најамање шест мостова, а неколико села је одсечено.

"Машине су већ на терену, а овде можемо да видимо да је наша механизација већ изашла да поправља те асфалтне путеве, враћамо оштећене банкине како не би дошло до даљег урушавања тог асфалта", истиче Милија Миленковић, директор ЈП "Драгачево путеви".

Штете на инфраструктури има и широм Краљева. У селу Мланча у прекиду је регоионални пут од Ушћа до Ивањице. Оштећени су и некатегорисани путеви, а због порушеног моста не може се ни до засеока Рудине

"Око 40 кућа је да кажем одсечено од света, без струје су, без телефона. Људи не могу да приђу главном путу, ако неко треба да оде до доктора не може да оде пошто су то углавном старачка домаћинства, чак има и мале деце", каже Будимир Васиљевић, председник МЗ Мланча.

Мост који је у Годачици недавно направљен издржао је ударе набујале Гледићке реке која је прокопала ново корито. Нажалост, исто се не може рећи и за приступни пут мосту.

"Имамо један повише мост, али и он је исто критично. Овај је одсечен видите и сами. Одсечен је тај цео крај горе, има доста људи, можда 50, 100 кућа", наводи Милош Милетић из Годачице.

Мост у Богутовцу Лопатница је порушила други пут у години дана. После прошлогодишњих јунских полава мештани су, уз помоћ локалне самоуправе, у складу са својим могућностима направили нови мост који је једини прелаз до десетак домаћинстава.

"И ја сам мајстор, ал' џабе мајстор да прави, рецимо мора да прави неко стручно лице које разуме се у мост", објашњава Милинко Грачанац из Богутовца.

"Млади људи горе који живе, да је среће да неко сада покрене ту акцију па да тим људима нешто обезбеди, не би лоше било. Ако може", додаје Раде Репановић.

Готово сваки високи водостај Ибра оштетио би висећи мост у Магличу. Јучерашњи га је коначно и однео, а са њим и једини прелаз ка средњевековној тврђави.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво