Представљено ново оклопно возило којем ни мине не могу ништа

Карактеристике новог оклопног борбенбог возила М-20 МРАП 6x6 приказане су у погону предузећа "Застава ТЕРВО" из Крагујевца, саопштило је Министарство одбране.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.

Презентацији новог возила присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Вулин је истакао да је средњорочни циљ српске војске да се ниједан војник више не превози у камиону под церадом.

"За нас је огроман искорак да имамо ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина. Мало је земаља у свету које су у стању да направе овакво возило, има их десетак", рекао је Вулин.

Нагласио је да је посебно поносан јер је ново возило продукт српске памети српских инжењера, те да је за војску велика ствар када је у стању да се опрема и наоружава из домаћих средстава, од домаћег знања и памети.

Модуларно возило за различите намене 

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње. Прва фамилија је већ позната, то су "Лазар" и "Милош".

Због великог унутрашњег простора у возилу, обезбеђен је врло висок комфор посаде која се у њему превози, три плус девет војника.

Возило има карактеристике модуларности које ће омогућити да се преради у различите намене, за превоз тешког терета, рањених...

"Моћи ће да носи различите врсте наоружања, а са аспекта логистике битно је да су ово све компоненте које се у највећем броју производе у нашој земљи", објашњава Милорадовић.

Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, има турелу 12,7 мм и отворе на бочним странама и крову као пушкарнице за посаду које се налази унутра и које може да дејствује из унутрашњости возила, нагласио је поручник Лазар Стојнић из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, додајући да је реч о комплетно оклопљеном возилу које пружа заштиту посади и које са доње стране има противминску заштиту.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи