Ко треба, може или мора да реагује у случају "политичар педофил"

Познати политичар је педофил - одјекнуло је почетком марта током гостовања оснивача Фондације Тијана Јурић на једној телевизији. Три месеца касније Игор Јурић тврди исто - има сазнања и доказе о педофилији једног политичара. Тужилаштву и полицији доказе није доставио, они га на разговор нису позивали, није познато ни о коме је реч. Зато смо проверавали - ко треба, може или мора да реагује?

Ко треба, може или мора да реагује у случају "политичар педофил".

Пре неколико месеци Игор Јурић је објавио да поседује фотографије са камере где се види шта познати политичар, за кога тврди да је педофил ради са децом. Међутим тај доказ, каже, лако може да се сруши на суду, па је зато важно сведочење. И ових дана понавља - само са крунским доказима обратио би се тужилаштву.

"Изашао сам у јавност искључиво из најбоље намере. Хтео сам и ту породицу да охрабрим. Када смо видели начин како деца и те породице по нашим законима могу бити заштићени, та породица је рекла: 'Ми се осећамо угрожено'. Док немам дозволу породице и док они не буду спремни да сведоче, ја немам случај", наводи Јурић.

Пре неколико месеци, је додаје, тражио помоћ МУП -а, не говорећи им о конкрентом случају.

"Био сам у Министарству унутрашњих послова, рекао да ми треба помоћ, да сам разговарао са људима, да нису спремни, да им треба заштита. У Министарству смо причали о томе како се штите сведоци. Ако ме Тужилаштво позове, знам шта ћу рећи. За све што сам изрекао, одговараћу ако треба, то није никакав проблем", објашњава Јурић.

Јуче се саопштењем огласио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Пошто је господин Игор Јурић у јавности више пута поменуо ово дело, а није рекао на кога мисли, није предочио доказе и није званично о томе обавестио тужилаштво или полицију, очекивао сам да намерава о томе да обавести макар јавност. Очекујем, да када то већ није сам урадио, надлежно Тужилаштво без одлагања позове господина Јурића да пружи све информације о могућем учиниоцу тог тешког кривичног дела", навео је Стефановић.

На основу овога што је Јурућ до сада изнео у јавност, и полиција и тужилаштво сами могу да реагују, сматрају у Удружењу јавних тужилаца.

"Обавеза је државних органа, у првом реду тужилаштва, а свакако и полиције, да те информације провере. За сада је једини начин за проверу тих информација да се позове господин Јурућ и да се од њега затражи да оно што зна каже у Тужилаштву. Полиција може исто да позове господина Јурића, не преко медија, преко телевизије и новина да га позива, него да га позове ради прикупљања обавештења од грађана", наводи Радован Лазић из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.

Постоји још једна могућност, указују стручњаци.

"Иако делује можда чудно, али Закон о спречавању насиља у породици омогућава да се такви случајеви размотре на једном ширем састанку којом руководи тужилац, на коме се износе не само случајеви насиља у породици него и случајеви сумње и на сексуално злостављање и ту седе - представник полиције, представник Центра за социјални рад и може евентуално да се позове и онај ко има информације, што би у овом случају био господин Јурић", објашњава Вања Мацановић из Аутономног женског центра. 

Искуство Аутономног женског центра, показало је да многе жртве мисле да ће пре добити заштиту у медјима него од надлежних. А жртве и њихове родитеље, објашњавају, обесхрабрује и то што често у тужилаштву не добију статсус посебно осетљивог сведока, како не би морали да сведоче пред починиоцем.

Лошу поруку, упозорававју из Аутономног центра, шаљу и примери да из Муп-а и Тужилаштва у медије процуре детаљи из истраге па жртве остају обележене за цео живот.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи