Клинички центар Србије се враћа редовном раду, у Клиници за пулмологију нема пацијената

У редовном, али и у ванредном стању, Клинички центар Србије збрињава највише пацијената из целе Србије. Две клинике те установе - Инфективна и Клиника за пулмологију, прве су биле на удару коронавируса. Епидемија полако јењава, а Центар се враћа редовном раду. Директор Клиничког центра Милика Ашанин каже за РТС да ће прво бити лечени хитни пацијенти.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да у овом тренутку на Клиници за плућне болести нема ниједног болесника, иако је она била једна од главних ковид болница.

"Што се тиче Инфективне клинике, и ту се значајно смирила ситуација. Из дана у дан имамо све мање пацијената у пријемно-тријажној амбуланти. Што се тиче одељења, имамо 62 пацијента од којих је само 32 позитивно на коронавирус. Имамо нешто пацијената на интензивној нези и пет пацијената на респиратору, али они су преведени из КБЦ Звездара у процесу њиховог изласка из ковид система", објашњава Ашанин.

Каже да је у петак и суботу рађена детаљна дезинфекција целе Клинике за плућне болести, а у току су тестирања запослених.

"Одмах по добијању резултата, очекујемо да ће већ средином недеље клиника почети нормално да ради", наводи Ашанин.

Истиче да је Клинички центар Србије успео да буде успешан на два колосека.

"Са једне стране, нисмо се штедели у давању кадрова и у свакој подршци свим новоотвореним ковид болницама у Београду и Србији. Готово 200 медицинских сестара и 100 лекара је радило у другим здравственим установама. И поред тога, одржали смо рад у дијагностичком центру. Наше су дневне болнице радиле", наглашава Ашанин.

Наводи да је Инфективна клиника имала огроман терет тријаже и дијагностике пацијената, па је тамо прегледано око 8.000 пацијената, 800 је клинички лечено, а отпуштено је око 700 пацијената.

Клинички центар Србије се полако враћа у редован режим, али неће одмах моћи да ради у пуном капацитету. 

"Нереално је и врло опасно очекивати да можемо одмах да радимо у пуном режиму. Имамо план који се полако остварује у фазама. Лечиће се хитни пацијенти, они који су неодложни, они где би одлагање интервенције било ризик за погоршање стања", каже Милика Ашанин.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво