У Србији 9.000 људи болује од мултипла склерозе, која је охрабрујућа вест

Светски је дан борбе против мултипла склерозе. У Србији ту подмуклу и непредвидиву болест има око 9.000 људи. Од ове године, на позитивној листи лекова налази се савремена и ефикасна терапија, до сада недоступна пацијентима. Ипак, и даље је много оних који не добијају никакву терапију.

На јесен, Мирјана пуни 43 године. Код ње, први симптоми појавили су се пре 20 година, а дијагнозу је добила тек 2008. Донедавно је ходала уз помоћ штапа, а онда се њено стање нагло погоршало. Већ четири године је у колицима, а лек никада није добијала.

Мирјана Шћеповић Ћирић каже да је болест доста тога узела, јер је морала да оде у пензију у 40. години.

"Иначе сам радила у школи као професор музичког. Кад човек дође до колица све постане компликовано. Лекови успоравају, мењају ток болести, инвалидитет се одлаже, а можда не дође до њега никад, зато је важно да сви имамо терапију", указала је она.

И једна Андреа, која је десет година млађа од Мирјане, има исту дијагнозу. На срећу, код ње болест још није показала своје право лице јер је Андреа две године као донацију добијала најсавременији лек.

"Код мене је упитању високоактивна форма болести и живот се, када сазнате за дијагнозу, у потпуности мења. Ја нисам осећала леву страну тела, то значи где год сте ме дотакли, ја то нисам осетила, тада сам се јавила у Ургентни центар и кренула је дијагнстика у том правцу", рекла је Андреа Ђокић.

Много је оболелих, многи немају терапију, али ипак, ситуација је много боља него раније.

Проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО каже да је са 12 посто колико је лечено до 2020. године тај број ове године скочио на 27 посто.

"Наравно да ћемо се ми трудити да обезбедимо како иновативну тако и интерферонску терапију за што више пацијената, али оно што је много важније јесте да обезбедимо стабилно и континуирано снабдевање тим лековима", истакла је Радојевић Шкодрић.

У јуну стижу најсавременији лекови 

На дан борбе против ове тешке болести, и охрабрујућа вест - у првој половини јуна до 700 оболелих, стижу најсавременији лекови.

Проф. др Јелена Друловић са Клинике за неурологију КЦС каже да је можда још значајније што ће сада сви лекови који су доступни у ЕУ, у САД, бити доступни и за наше пацијнете што је огроман успех.

"Изутено је важно да што пре дијагностикујемо и што пре започнемо лечење, сада ћемо први пут бити у могућности да код оних код којих проценимо да је неопходно датерапија започне одмах и овим најефективнијим лековима то и спроведемо", каже др Друловић.

До тада, важно је да "Останемо повезани".

"Да ми останемо повезани са својим члановима, да они међусобно остану повезани јер су велика подршка једни другима, желимо да поручимо да желимо да останемо повезани са институцијама које доносе одлуке", каже Весна Савић из Друштва мултипла склероза Србије.

Мултипла склероза је подмукла болест, а њен ток непредвидив. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота.

Ослабљен вид, дупле слике, вртоглавица, слабост руку и ногу, то су упозорења. А као упозорење, и београдске знаменитости вечерас ће светлети наранџастом бојом.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво