Светски дан борбе против мултипле склерозе

Светски је дан борбе против мултипле склерозе. Оболели у Србији, њих око девет хиљада, обележавају 30. мај под слоганом "Останимо повезани". Ова болест се најчешће јавља између 20-40 година. Од ове године на позитивној листи лекова налази се и најсавременија терапија.

Ова болест јавља се управо код младих, радно способних људи и иако долази тихо често врло брзо напредује. Непредвидива је и спада у неуромишићне аутоимуне дегенеративне болести.

"Манифестеције болести су веома различите од проблема са видом, несвестицe, слабости у рукама, ногама, трњења, дакле сваки симптом који постоји у неурологији може да се јави и код мултипла склерозе али је важно нагласити тај старосни узраст када се јавља а то је између 20-40 године живота", објаснила је начелница на Клиници за неурологију Јелена Друловић.

Од половине јуна почеће да спроводе нове терапиjске стратегије а лекари су посебно задовољни што је то сада много већи број qudi који ће моћи да се лечи овим најновијим терапијама.

"Изузетно је значајно да је од 2005. до 2019. лечено око 1.100 пацијената о трошку фонда, а за последњих годину дана тај број је повећан за око 1.300 људи. Ради се о изузетно скупим терапијама због чега и постоје  јасно дефинисани критеријуми ко најпре треба да добије и коју врсту терапије. Имамо обећање да ће се овај број из године у годину повећавати и да ће сви који треба бити покривени овом терапијом", нагласила је Јелена Друловић.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се