После празника гужве на путевима – нервоза и вожња на штоперицу могу да коштају живота

Овог викенда очекује се појачан саобраћај на свим путним правцима. Из МУП-а упозоравају возаче да смање брзину, поштују прописе, јер у последње време све је више удеса са трагичним последицама, а утицај алкохола на возаче је евидентиран у половини удеса. Контроле ће бити на путевима, највише у време када је дозвољено кретање од 5 до 18 часова.

Пре празника колоне су биле на ауто-путу "Милош Велики". Гужва на чак 120 километара дужине у једном правцу да се побегне из Београда често код возача ствара нервозу, па су удеси они ланчани најчешћи, кажу у МУП-у.

Зато су ЈП "Путеви Србије" и МУП са ресорним министарством за саобраћај покренули акцију "Три секунде живот" и направили едукативну анимацију како држати одстојање на ауто-путевима.

"Сигурна вожња подразумева да будете на безбедном одстојању од возила испред вас како би сте се безбедно зауставили. Да бисте били сигурни да држите довољно безбедно растојање погледајте неки репер, на пример стуб или бандеру, када возило испред вас прође неки репер, потребне су бар три секунде да бисте и ви прошли и да бисте били сигурни да држите правилно одстојање", наводи се на апликацији.

Додају да уколико је време лоше потребно је додати бар још једну секунду да бисте били сигурни да ћете се безбедно зауставити. Возачи СУВ аутомобила морају да држе растојање од најмање пет секунди, док возачи камиона и аутобуса тек са шест секунди разлике могу бити сигурни да ће се без тешкоћа зауставити.

Стручњаци кажу да су због гужве угрожене многе категорије учесника у саобраћају. Ту су и мотоциклисти који су искористили лепо време. Угрожени су бициклисти, пешаци, а највише деца, па треба нарочито у градовима и поред игралишта смањити брзину на 30 километара на час. Најгори савезник свега је ипак алкохол.

"Вожња на слепо је забрањена, уколико је магла на путу, на ауто-путу немојте да се усудите да изађете са возилом на коме сигнализација није у потпуности исправна, трактористи морају да имају жуто ротационо светло. Молим пешаке да буду што уочљивији, да носе одећу јарких боја и да схвате да их у таквим условима возачи тешко опажају", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедниост саобраћаја.

Сви учесници у саобраћају морају планирати своје путовање и време поласка и доласка за време полицијског часа. Журба, надокнада времена увек се трагично заврши. Боље је и сачекати сутрадан када се не вози на штоперицу, него угрозити свој или туђи живот, кажу у МУП-у.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво