Серија о Валдхајму у Норвешкој и САД

"Скривено зло", документарна серија новинара Данка Васовића о Курту Валхајму биће ускоро приказана на телевизијама у Норвешкој и САД. Од марта серија на Првом програму РТС-а.

Документарна серија о Курту Валдхајму "Скривено зло", аутора Данка Васовића биће ускоро приказана на норвешкој телевизији НРК, а од марта и на Првом програму Радио телевизије Србије.

Торе Томтер, надлежан за куповину права серија документарног програма норвешке телевизије НРК потврдио је Васовићу да ће после Нове године његова серија о Курту Валдхајму бити приказна на норвешкој телевизији.

"Ова вест ме је обрадовала јер говори о континуитету и поштовању професије новинара истраживача и борбе за истину и негирање холокауста", изјавио је агенцији Бета Данко Васовић.

Пре 22 године у Норвешкој је објављена књига Данка Васовића "Случај Валдхајм", која је у Скандинавији имала велики публицитет.

"Истовремено, позвао ме је из Лос Анђелеса и господин Фил Блејзер, потврђујући да ће серијал о Курту Валдхајму приказати и његова станица JLTV", рекао је Васовић и додао да је Блејзер оценио да серија апсолутно доказује минимизирање, негирање и фалсификовање холокауста.

Васовић је рекао и да му је Блејзер затражио допуштење да промени наслов серије у "Курт Валдхајм коначни доказ".

"Хитлеров план за уништење Јевреја се звао 'Коначно решење' и зато мислим да је прави наслов серије 'Курт Валдхајм - коначни доказ'", рекао ми је Блејзер.

Филмски продуцент, оскаровац Бранко Лустиг, најавио је пре два месеца могућност да документарни серијал о ратној прошлости некадашњег генералног секретара УН Курта Валдхајма буде приказан на једној америчкој ТВ-мрежи са милионским аудиторијумом.

Лустиг је агенцији Бета рекао да ће документарни серијал, чији је аутор београдски публициста Данко Васовић, понудити свом партнеру у САД Филу Блејзеру да га емитује на телевизији JLTV.

Према речима Лустига, серија од 12 епизода је "изванредно направљена".

Серија о Курту Валдхајму биће од марта месеца у више епизода приказана и на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Валдхајм: Био сам преводилац

Курт Валдхајм је био генерални секретар Уједињених нација од 1972. до 1981. и председник Аустрије од 1986. до 1992. године.

Валдхајмова нацистичка прошлост у периоду 1941-1945. године била је, посебно због избора на место генералног секретара УН, предмет многих расправа међу историчарима и експертима који се баве историјом 20. века.

У вези с тим Валдхајм је 1986. изјавио да је радио као преводилац и да није био упознат, нити укључен у нацистичке злочине.

Курт Валдхајм је био ангажован на страни Вермахта од 1941-1945. године у Италији, Грчкој, Босни и Херцеговини, Албанији и Србији.

Тадашњи новинар "Вечерњих новости" Данко Васовић је о контроверзној теми 1987. године издао књигу у којој је Валдхајм означен као учесник у ратним злочинима током Другог светског рата.

"Пронашао сам фотографије на којима се види млади капетан Валдхајм у операцијама на Козари и у Пљевљима. Тврдио је да није директно учествовао у извршењу злочина, али га то не оправдава, јер је био припадник машинерије смрти. Битка на Козари је остала упамћена као једна од најкрвавијих на нашим ратиштима, када је убијано хиљаде голоруких људи, међу њима жене и деца", рекао је у једном интервјуу Васовић.

Данко Васовић је имао велику подршку Симона Визентала, ловца на ратне злочинце, али Валдхајм ипак није доспео на суд.

Курт Валдхајм је умро 2007. године у 88. години.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво